Двама посланици гинат в хеликоптер

Седем души загинаха, включително посланиците на Норвегия Лейф Ларсен и на Филипините Доминго Лусенарио, след като пакистански военен хеликоптер се разби вчера, предаде Ройтерс.

Талибаните обявиха, че го свалили при опит да убият премиера Наваз Шариф, който трябваше да пътува със самолет за откриване на лифт в курорт в северния планински регион Гилгит-Балтистан. Пакистанските военни заявиха, че причината се разследва, но първите данни сочели за технически проблем.

При катастрофата загинаха и съпругите на посланиците на Индонезия и Малайзия, двама пилоти и член на екипажа. Сред 5-имата ранените са посланикът на Полша и съпругата му и посланикът на Холандия. В хеликоптера Ми-17 пътували 11 чужденци, включително посланиците на Румъния, Ливан и Република Южна Африка, и 6-има пакистанци. Букурещ обяви, че румънският дипломат не е пострадал.

Хеликоптерът паднал над училище, в което нямало занятия, и се подпалил. Той бил сред 4-те машини, превозващи членове на дипломатическия корпус от Гилгит към лифта. По време на 3-дневната визита в района те трябваше да имат и среща с премиера Шариф, чийто самолет се върна в Исламабад, след като научи за катастрофата във въздуха. Той изрази дълбоката си скръб и обяви ден на траур.

Гилгит-Балтистан е известен с природните си красоти, а град Гилгит е "порта" към планините Каракорум и Хималаи. Районът не се смята за крепост на талибаните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят