Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

МВР дава 238 млн. лв. за новите документи Личните карти с чип могат да бъдат издавани най-рано през 2020 г.

Трансплантация спаси живот

Не тарикатствай, а плати

Не моят дом, а обществото е моята крепост

Хубава работа свърши Шуменският съд. Перна тарикат, който не пожелал да си плати дела от общите разходи за ремонт на блока. Като всеки тарикат нашият се опитал да омъгли магистратите с аргумента, че ремонтът не е качествен, че фактурите са надути и други дяволии, на които съставът не обърнал внимание.

Да приветстваме този акт. Да бъде последван и от други съдилища. Понеже живеем в света на индивидуалисти. Ще трябва да се научим – най-после!, – че живеем в общество. Според дълбоко генетичната ни програма, заложена от старото мислене, моят дом е моята крепост и нищо наоколо не заслужава участие. Това мислене слабо се влияе от политически системи, то е заложено здраво в гърдите, предава се от поколение на поколение, от род на род и бронебойни патрони за него няма открити. Затова е знаково решението на Шуменския съд. То подсказва как е възможно да се формира усещане – и отговорност – за общество. Участие и съучастие в групата. Обществото е моята крепост.

Затова са възпитателни инициативи като „Да почистим София”, макар и не за един ден. Да организираме пролетни бригади за освежаване на междублоковите пространства…

Председател на домсъвета в моя блок е бившият футболист от ЦСКА Красимир Безински, по едно време беше помощник на националния треньор Христо Стоичков. Камата го ползваше не само като технически наставник, а като организатор.

Днес нашият домоуправител мотивира блока и предизвиква съседните. Копае, сади, полива, коси. Комшиите видяха добрия пример, а той, както е известно, има приятели. Последователите превърнаха запустелите площи в живи градини. Пространствата наоколо станаха толкоз свежи, че естествено се превърнаха в детски площадки.

Моят дом е моята зелена природа. Събирам хартийки, чашки, фасове. Участвам. Нашата бригада нараства. Ние вече сме наистина съседи. Познаваме се и се почитаме, като почитаме красивото. Направеното от нас. Ей, богу, заразително – идват младите. А кметството ни предостави пейки, кошчета и други благини.

Затова да поощрим и кметските управи. Да станат по-корави. По-високи санкции. Нравът на онзи шуменски тарикат няма как да бъде пречупен с красиви думи. Трябват красиви глоби.

Вечерям в блока на мои прители в Брюксел. Звъни се. Домоуправителката на своя благозвучен фламандски ни обяснява, че велосипедът на балкона стърчи над перилата, вижда се, загрозява фасадата. Глоба, глоба! Спасихме положението – на мига свалихме колелото. Фламандката си тръгна доволна.

Стара лондонска пушка от софийската Коньовица ме развежда по левия бряг на Темза. И взе, че си хвърли фаса на земята. Три капелати лелки веднага извикаха полиция. Колкото и красиви да бяха полицайките, двеста паунда отидоха.

Хайде да видим кога Столичният инспекторат ще почне да глобява за хвърлен фас. Кога и как ще ни подготви да повярваме, че моята природа е моят шанс. Шуменската присъда ни внушава още една поука: ремонтът на общите части започва от ремонта на съзнанието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.