Европа чества 70 години от победата над нацизма

С отдаване на почит към загиналите и предупреждения за съвременните заплахи в света Европа отбеляза 70 години от победата над нацизма.

Церемониите за Деня на победата започнаха в Полша на полуостров Верстерплате, където на 1 септември 1939 г. прогърмяват първите изстрели и започва нахлуването на нацистите.

Във Франция президентът Франсоа Оланд положи венец на Паметника на Незнайния воин под Триумфалната арка в Париж и призова сънародниците си да не са безучастни към войната. "Ние не сме преживели войната, смятаме я за нещо далечно, абстрактно, но тя не е толкова далеч от нас - в Украйна, в Близкия изток", посочи Оланд и изброи някои заплахи пред съвременното общество - "тероризмът, расизмът, антисемитизмът".

Германия също отбеляза освобождението от нацистите с парламентарна сесия, на която шефът на Бундестага Норберт Ламерт приветства готовността на съседните държави да простят.

Почит отдаде и US президентът Барак Обама, който похвали съюзническите сили като "генерация, която буквално е спасила света".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят