Животът и смъртта на горещия Ерол Браун

От няколко дни социалните мрежи вибрират от прелъстителния саунд на ретро хит от средата на 70-те години на миналия век You Sexy Thing. Хиляди потребители публикуват в своите профили песента като прочувствен трибют към един най-харизматичните и вълнуващи изпълнители Ерол Браун, който почина на 6 май вследствие на рак на черния дроб. Вокалистът и основател на популярната британската соул група Hot Chocolate издъхна на 71 годишна възраст в красивия си дом на Бахамите. Тъжната новина беше съобщена от неговия мениджър.

Браун е роден в Кингстън, Ямайка. На 12 годишна възраст се премества в Англия, където няколко години по-рано се е заселила неговата майка. Тя умира много млада. Трагичната загулба действа като артистичен катализатор на израстващия Ерол и го подтиква към създаването на музика.

Първия успешен сингъл, младият Браун записва на 21 години. Парчето е реге кавър на песента на Джон Ленън Give Peace a Chance. Легендарният Ленън го харесва толкова много, че го представя в звукозаписната компания Apple.

Скоро се ражда и групата Hot Chocolate. От края на 60-те до средата 80-те години на миналия век формацията трупа престиж, пари и интернационална слава с хитове като Emma, Every 1's a Winner и най-вече - You Sexy Thing, окупирала чартовете на Острова и превърнала се в една от дефиниращите песни на бурната, купонджийска и цветна епоха на 70-те години на XX век. През 90-те You Sexy Thing отново става хит като част от саундтрака на филма “Време за мъже” от 1997 г. за няколко безработни британци, които решават да се занимават със стриптийз.
Диско химнът You Sexy Thing е вдъхновен от Гинет – жената, която по-късно става съпруга на Ерол Браун.
Изпълнителят напуска групата през 1985 г., за да се посвети на семейството си, но през 90-те прави две солови турнета във Великобритания. През 2009 година участва и в серия от прощални концерти. Сред дестинациите, които Ерол Браун посещава е и България. Hot Chocolate има солидна фен база в нашата страна още от пика на своето творчество, когато по тези земи все още властва социалистическият строй и албумите на Браун и компания са били третирани като автентични находки.

Ерол е описван от своите приятели и познати като бонвиван, който се е наслаждавал на съществуването и творенето на музиката. “В къщата му, колата и хотелската му стая винаги звучеше музика, той свиреше непрестанно дори в гримьорната си преди концерт”, написа неговия мениджър.

През 2003 г. Браун беше произведен в Член на Ордена на Британската империя от кралица Елизабет II за приноса си към популярната музика. Носител е и на наградата Ivor Novello за изключителен принос към
музиката във Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица