Прокуратурата поиска условна присъда за следовател, окрал мъртвец

Бившият следовател Боян Боянов, който е обвинен, че е окрал мъртвец, да бъде наказан с 2-годишна условна присъда. Това поиска днес прокурор Любка Кръстева пред Софийския градски съд след продължилата близо осем години съдебна сага.

Боянов отговаря за съставяне и използване на документи с невярно съдържание, с които е присвоил апартамента на покойника Радослав Чернев (62 г.) в столичния кв. “Разсадника”. С него на подсъдимата скамейка е и приятеля му Продан Кръстев.

Според обвинението на 1 декември 2005 г. следователят бил повикан на оглед във въпросното жилище по сигнал за открит труп. Той открил тялото на Чернев, но намерил и нотариален акт за жилището и документ за 3300 лв. депозит. Вчера прокурор Кръстева беше категорична: за да се възползва от ситуацията, Боянов изготвил фалшива служебна бележка, в която пише, че се натъкнал на завещание в полза на Продан Кръстев. Документирал и писмо, в което мъртвецът уж представя Продан като приятел и единствен наследник. Така благодарение на Боянов Продан получил документите, а с тях - имот и депозит.

Адвокатите на следователя заявиха, че служебната бележка не е официален документ, а обвинението срещу него е голословно. “Невинен съм”, пророни пред съда Боянов. Съдия Ралица Манолова ще прочете присъдата във вторник.

По-рано следователят бе осъден на 1 г. условно от ВКС, че е прибрал 500 лв. рушвет, за да прекрати разследване за кражба на касетофон от кола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право