Армейски шеф обвинен в корупция

Експертът в командването на сухопътните войски и шеф на отдел „Специални сили” във военно формирование 22450-София подполк. Владимир Мильовски е обвинен в корупция. Лобирал коя фирма да спечели обществена поръчка за доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол“ и „Летящо крило“.

Поръчката била обявена от Министерството на отбраната през 2013 г. В нея участвали дружествата „Ломини“ и "Параплекс-Брюгеман“.

Според прокуратурата при изготвяне на техническата спецификация на поръчката Мильовски нарочно не посочил ясни параметри на парашутите, за да може „Ломини“ да спечели поръчката по-лесно. Разследващите установили, че подполковникът събирал информация от членовете на комисията за провеждане на ОП, а после я предоставял на сина на собственика на „Ломини“ Стоян Стоянов. Мильовски опитал и да склони един от членовете да изрази съмнение пред останалите в техническите характеристики на парашутите на "Параплекс-Брюгеман". После сезирал Военна полиция, че поръчката ще бъде манипулирана в полза на "Параплекс-Брюгеман", надявайки се дружеството да бъде отстранено от процедурата. Подполковникът притискал и двама военни от военно формирование 32990-Пловдив да не приемат доставените от тази фирма парашути. А накрая и самият той като експерт в комисия на Инспектората на МО изразил становище, че парашутите не стават.

Според прокуратурата от действията му МО можело да бъде ощететно с 1,4 млн. лв. Толкова била разликата между цените, предлагани от „Ломини“ и „Параплекс-Брюгеман”.

Мильовски е на свобода срещу 1000 лв. гаранция. От прокуратурата съобщиха, че по случая ще има още обвиняеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право