Разпитаха военния министър за подкупа (обзор)

Военният министър Николай Ненчев бе привикан на разпит в прокуратурата. Той трябваше да внесе разяснения заради твърденията си, че му е предлаган подкуп. Ненчев е дал показания пред обвинители в антикорупционното звено на прокуратурата.

Какво е заявил пред разследващите обаче така и не се разбра, тъй като министърът влезе с автомобил в двора на ДАНС, където е прокурорското спецзвено, за да избегне срещата си с репортерите. Час и половина по-късно той напусна сградата по същия начин.

Проверката по случая с подкупа стартира, след като на 24 април Ненчев заяви в интервю пред вестник „Сега“, че са му били предложени "сериозни проценти", за да подпише договор за 80 млн. лв. за поддръжката на бойни самолети МиГ-29. В интервюто Ненчев не посочва кой му е предложил рушвета, но уточнява, че "те са изключително изобретателни" и че дори е получавал заплахи за живота си. Какви са заплахите министърът също не конкретизира.

След като прокуратурата започна проверката, оттам посочиха, че Ненчев не подал сигнал за предлагания подкуп, въпреки че законът го задължава да го направи. След разпита на министъра държавното обвинение ще прецени дали е необходимо да събира и други данни, включително и за оферти за поддръжката на военна авиационна техника. Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи и закана за убийство спрямо министъра на отбраната, информираха тогава от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право