Забраниха велосипедите в центъра на Хасково

В хасковския център се появиха табели, които предупреждават, че велосипедите са дотук, а всяко влизане с тях ще носи глоба от 20 лв. Това всъщност е долният праг, а санкцията може да достигне 200 лв, предупреждават общински полицаи и служители на КОРЗ. Санкциите влизат в сила от понеделник, а действията на служителите са в съгласие с наредба на общинския съвет от края на октомври миналата година, с която велосипедите са забранени в центъра, пише haskovo.net.

„Няма разграничение за възрастта. На глоба подлежат всички“, обясни КОРЗ-аджия, пожелал да не бъде цитиран. От многото движещи се велосипеди, центърът заприличвал на колоездачна обиколка.

Само за 15-минутен обход на площад „Свобода“ и вливащите се в него улици от Областна до Общинска администрация преброихме 22-ма велосипедисти. Противно на предположенията, сред тях нямаше нито едно дете. Ставаше дума за зрели, а понякога и възрастни хора, които използват колелото, за да отидат на работа в центъра. Там, първо няма къде да се паркира, а второ - паркирането излиза златно с обсебилата идеалния център Синя зона. Затова хасковлии тръгнаха с колело.

„По-удобно ми е с него, защото мога да взема някакъв багаж, който ще ме натовари, ако съм пеш“, коментира 54-годишният Даньо, който живеел някъде около Лебеда и на теория има 10-минути път пеш да данъчното, закъдето се бе запътил. Други оправдаха колелата с това, че бързат сутринта за работа. „Не стига, че няма една велоалея по улиците в нашия град и рискуваме всеки момент да ни прегази някоя кола, не стига, че самите ние освобождаваме центъра от колите си и го правим, както иска кмета, пешеходна зона, ами и ще ни глобяват за велосипедите?! Нито замърсява въздуха, нито заема място за паркиранене. И с летящо килимче да идваме, ще измислят глоба и за него“, видимо афектирана изстреля в скоропоговорка млада колоездачка, работеща в централен бутик за бельо. После обаче много мило помоли да не я снимаме, имала си лични причини за това. Гневът й дойде в повече, защото разбра от нас за очакващата я санкция. Не видяла никакво предупреждение за наложената забрана.

Такива има, но са поставени на много странни места. Цели две табели се мъдрят на мантинелите до РЗИ в началото на площад „Общински“. Още една е лепната на бариерата за общинския паркинг, макар точно оттам да влизат главно МПС-та, а не ППС-та. За сметка на това останалите подходи към централната зона са оставени без предупреждения.

„Идеален капан за глоби. Тресват те, без да знаеш защо“, коментира колоездач, който идваше откъм Регионалния инспекторат, като отбил с колелото си откъм бул. „Съединение“. Оказа се, че точно там пък има табела, но сякаш е сложена така, че умишлено да не се вижда - сред клоните на разлистено дърво. Може да се забележи само случайно или ако я търсиш специално. Другите ръкави към площада, улицата покрай читалище „Заря“, бул. „Раковски“ до Данъчното, уличката покрай Регионалната библиотека и „Сан Стефано“ към автогарата, са оставени като свободен вход за мухичките към паяжинката. Влезнат ли вътре, вече стават касички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони