Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Министерство на туризма: Строителството до къмпинг „Градина“ е в частен имот навътре към сушата

Стилиян Кротнев е най-вероятният нов шеф на АПИ

Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас, която е 10 пъти по-скъпа

10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните (обзор) Заблудата с храни второ качество влиза в “черния списък” на ЕС

Емил Караниколов: Добре е да отпадне възможността за придобиване на паспорт срещу пари Сигурен съм, че инвестициите в България не падат, а даже имат ръст, коментира министърът

Изпит по български на кандидати за гражданство С промени в закона спират продажбата на паспорти срещу инвестиции

Нинова: Обвинението срещу Елена Йончева е заради нейните смели журналистически разследвания, стоя твърдо зад нея

„Мерцедес“ влага € 200 млн. в Полша Нов завод открива 300 работни места

Жената, ударила в лицето фелдшерка в Горна Оряховица: Бях провокирана, тръшна ми вратата

Решават утре за ареста на циганин, пребил баба Рецидивистът взел всичките 35 лева на 83-годишната Иванка, за да напазарува

Рамуш Харадинай: Косово няма да отмени митата, докато Сърбия не ни признае

Интензивен трафик по границите на страната

Президентът Плевнелиев за 9 май в Москва: Не се впечатлявам от огромни паради

„Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване, но със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения затова как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа. Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството, Втората световна война“. Това каза в предаването „Панорама” по БНТ президентът на България Росен Плевнелиев.

На вметка на водещия Бойко Василев за това, че на утрешния парад в Москва по случай 9 май отсъствието на президента ни ще бъде усетено, Росен Плевнелиев отговори: „За никога не е изненада какво ще направи за четвърта поредна година българският държавен глава”. По думите на президента, той ще участва в качествени дебати, с млади хора, с български ветерани, за да можем да покажем, че сме научили уроците от историята.

„Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години в  комунистическия режим беше на 16-а република – да остане в миналото. Искаме да провеждаме външна политика, която да отговаря на националния интерес, а той е дефиниран от Левски – той ни завеща,че зависи от всеки един от нас, за да бъдем равни на другите европейки народи. Докато аз съм държавен глава – България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС и ви уверявам тя намира днес много приятели”, заяви Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма – да се обединим по същия начин за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, коментира той. На въпрос дали именно по тези теми не би трябвало президентът да е най-сдържан в коментарите си, държавният глава отговори, че като демократ и президент той не може да замълчи.

„Когато се нарушават основните принципи на международния правов ред и то в Европа – не бива да се мълчи. Като държавен глава аз правя разликата между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на Европейския съвет”, допълни Плевнелиев. По думите му, в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС, се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона и принизяване на правовия ред такъв, какъвто беше създаден.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.