Земетресението край Асеновград – второ по сила в света

Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Президентът Плевнелиев за 9 май в Москва: Не се впечатлявам от огромни паради

“Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване, но със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения затова как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа. Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството, Втората световна война”. Това каза в предаването „Панорама” по БНТ президентът на България Росен Плевнелиев.

На вметка на водещия Бойко Василев за това, че на утрешния парад в Москва по случай 9 май отсъствието на президента ни ще бъде усетено, Росен Плевнелиев отговори: „За никога не е изненада какво ще направи за четвърта поредна година българският държавен глава”. По думите на президента, той ще участва в качествени дебати, с млади хора, с български ветерани, за да можем да покажем, че сме научили уроците от историята.

„Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години в  комунистическия режим беше на 16-а република – да остане в миналото. Искаме да провеждаме външна политика, която да отговаря на националния интерес, а той е дефиниран от Левски – той ни завеща,че зависи от всеки един от нас, за да бъдем равни на другите европейки народи. Докато аз съм държавен глава – България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС и ви уверявам тя намира днес много приятели”, заяви Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма – да се обединим по същия начин за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, коментира той. На въпрос дали именно по тези теми не би трябвало президентът да е най-сдържан в коментарите си, държавният глава отговори, че като демократ и президент той не може да замълчи.

„Когато се нарушават основните принципи на международния правов ред и то в Европа – не бива да се мълчи. Като държавен глава аз правя разликата между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на Европейския съвет”, допълни Плевнелиев. По думите му, в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС, се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона и принизяване на правовия ред такъв, какъвто беше създаден.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете