Президентът Плевнелиев за 9 май в Москва: Не се впечатлявам от огромни паради

"Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване, но със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения затова как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа. Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите – над 50 милиона от най-кървавия конфликт в историята на човечеството, Втората световна война". Това каза в предаването „Панорама” по БНТ президентът на България Росен Плевнелиев.

На вметка на водещия Бойко Василев за това, че на утрешния парад в Москва по случай 9 май отсъствието на президента ни ще бъде усетено, Росен Плевнелиев отговори: „За никога не е изненада какво ще направи за четвърта поредна година българският държавен глава”. По думите на президента, той ще участва в качествени дебати, с млади хора, с български ветерани, за да можем да покажем, че сме научили уроците от историята.

„Искам българската външна политика, която в продължение на 45 години в  комунистическия режим беше на 16-а република – да остане в миналото. Искаме да провеждаме външна политика, която да отговаря на националния интерес, а той е дефиниран от Левски - той ни завеща,че зависи от всеки един от нас, за да бъдем равни на другите европейки народи. Докато аз съм държавен глава - България ще бъде достоен и солидарен член на ЕС и ви уверявам тя намира днес много приятели”, заяви Плевнелиев.

„Искаме тук, в България, по начина по който се обединихме в нашата оценка за фашизма – да се обединим по същия начин за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”, коментира той. На въпрос дали именно по тези теми не би трябвало президентът да е най-сдържан в коментарите си, държавният глава отговори, че като демократ и президент той не може да замълчи.

„Когато се нарушават основните принципи на международния правов ред и то в Европа - не бива да се мълчи. Като държавен глава аз правя разликата между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на Европейския съвет”, допълни Плевнелиев. По думите му, в украинската криза, както и в действията на Москва към ЕС, се виждат предпоставки за неспазването на върховенството на закона и принизяване на правовия ред такъв, какъвто беше създаден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини