Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Михаил Миков: Имаме всички основания да празнуваме и Деня на Европа, и Деня на Победата

„На днешния голям ден Ви поздравявам с увереност, че за всички нас празникът е двоен – като европейци, които без чувство за малоценност трябва все по-смело и със самочувствие да отстояват мястото си и ролята си на Стария континент, но и като победители, които имат своя незаличим принос в събитията, превърнали Европа в най-свободния континент”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в поздравителен адрес за Деня на Европа и Деня на Победата, публикуван във Фейсбук.

„Ние, българите, имаме всички основания да празнуваме 9 май. Хиляди воини от Българската армия и български антифашисти платиха с кръвта си мястото на България сред победителите над хитлерофашизма, платиха скъпо, за да не плаща Родината им с нова национална катастрофа. Празник имаме и като част от съвременна обединена Европа. Не можем да забравим, че поискахме и се преборихме за мястото си в ЕС – цел, която ни обедини като нация и която, след като осъществихме, трябва да изпълним със съдържание“, отбелязва лидерът на социалистите.

Предлагаме на вашето внимание пълния текст на обръщението:

Уважаеми сънародници,

На днешния голям ден Ви поздравявам с увереност, че за всички нас празникът е двоен – като европейци, които без чувство за малоценност трябва все по-смело и със самочувствие да отстояват мястото си и ролята си на Стария континент, но и като победители, които имат своя незаличим принос в събитията, превърнали Европа в най-свободния континент.

Денят на Европа, посветен на мира и нейното обединение, и Денят на Победата, без който Европа нямаше да е такава, каквато я познаваме, са празници на единството, изградено върху здравата основа на общите ценности на европейската цивилизация.

Ценности като свобода и демокрация, справедливост и солидарност, пренесени и възприети и в други краища на света, защото се коренят в общочовешкия и общовалиден принцип на зачитане правата и интересите на другия, на грижа за общото благоденствие и добруване.

Гражданите на европейските страни и техните политически представители, независимо от какви събития са черпили основание и на какви символи са пожелали да отдадат значение, са се спрели на една и съща дата – 9 май, за да празнуват в името на своя континент. Дори само това е достатъчно основание да я отбележим заедно и като неделима общност. България няма нужда от още линии на разделение, каквито постоянно прокарват в обществото ни напоследък.

Ние, българите, имаме всички основания да празнуваме днес. Хиляди воини от Българската армия и български антифашисти платиха с кръвта си мястото на България сред победителите над хитлерофашизма, платиха скъпо, за да не плаща Родината им с нова национална катастрофа. Партизанското движение и Дравската епопея няма да забравим!

Празник имаме и като част от съвременна обединена Европа – един многонационален проект, омиротворил континент с бурна история, към който принадлежим географски и културно и който има за цел да даде на европейските народи обща перспектива за по-добро бъдеще, към каквото се стремим и ние. Не можем да забравим, че поискахме и се преборихме за мястото си в ЕС – цел, която ни обедини като нация и която, след като осъществихме, трябва да изпълним със съдържание. Защото Обединена Европа е още по-силна, когато и държавите, които обединява, са силни и участват равноправно във взимането и реализирането на решенията.

Затова нека днес да празнуваме Деня на Европа и Деня на Победата като неделим празник! Нещо повече – да не забравяме, че днес празнуваме Победата си като европейци!

Честит 9 май!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.