Янаки Стоилов: Прекланяме се пред загиналите и оцелелите воини от Втората световна война

„Прекланяме се пред загиналите и оцелелите воини от Втората световна война”. Това заяви зам.-председателят на 43-то НС и зам.-председател на БСП Янаки Стоилов на тържественото честване по случай 9 май в Пазарджик. По думите му към тези хора трябва да бъдат причислени и участниците в антифашистката съпротива.

„Съжалявам, че българският парламент днес не намери сили да отбележи 70 - та годишнина от края на войната в историческата му пълнота. Защото кръвта на хилядите загинали през войната и антифашистката съпротива е еднакво скъпа, тази човешка доблест и себеотрицание не бива да бъдат забравени”, категоричен бе той.

„Да помним, че фашизмът не е само историческо явление с изтекъл срок на годност, защото виждаме и днес негови прояви на различни места в Европа. Без деня на победата нямаше да има ден на Европа”, каза също Янаки Стоилов и продължи, че това са част от днешните поуки и значение на 9 май.

Зам.-председателят на БСП закачи и юбилейни медали на ветераните от община Пазарджик, участвали във Втората световна война - част от тях участвали и в антифашистката съпротива. „Победата във войната е заслуга на големите пълководци, на икономическата мощ и модерното въоръжение, но и поради това, че за голяма част от народите тя се възприе като отечествена, в името на доброто и просперитета. Нека тази дата да ни обединява, а да не ни разделя”, каза още той.

На събитието присъстваха народният представител от БСП Димитър Димитров и председателят на ОбС на БСП - Пазарджик Лазар Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини