Зрелостниците пишат по темата “Човекът и вярата” върху стихотворението “Вяра” на Вапцаров Седмокласниците преразказват откъс от роман на Бранислав Нушич

Парагвай откри посолство в Ерусалим, следвайки примера на САЩ

Военен уби с нож полицай заради жена

Наркодилър отърва решетките, ще плаща 5000 лв. глоба

Радев на срещата с Медведев: Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката

Показват 22 аквариума с пирани, речни чудовища и риби акробати в Търново 160 обитатели на речните и морски води от 46 вида риби са включени в изложбата „Подводен свят”

Кирил Добрев: БСП няма официална позиция за Таско Ерменков, но работата му е да задава въпроси

ДПС спечели отново кметското място в община Лозница Областният партиен шеф на движението става кмет

3-годишно дете загина в Сливен заради родителска небрежност

МВР: Задържаният в Марсилия българин е обявен за международно издирване през 2012 г.

Прокуратурата започва проверка за знаци и маркировки по пътищата

ГЕРБ внесоха сигнал в прокуратурата срещу Таско Ерменков – за тероризъм

Откриха намушкан пиян младеж в Търново, издирват извършителя

Баба Янка от Разлог навърши 100 години

Японски алпинист загина при осмия си опит да покори Еверест

Корнелия Нинова: Със закона за търговските вериги е най-важно да се защити националната икономика

„Със закона за търговските вериги е най-важно да се защити националната икономика. Ако няма българско производство, няма да има работни места, данъци в бюджета, пари за здраве, социална политика и образование“. Това заяви зам.- председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя е категорична, че цените на предлаганите продукти ще паднат. Народният представител обясни, че търговските вериги предоставят складове, където на едно място производителят доставя стоката и не му се налага да разкарва стоката из цялата страна.

„Производителите твърдят, че това им струва 10% върху стойността на продукта и плащат 3% за брак в склада, ако се случи нещо. Видели са, че не е изгодно и редица производители са си направили собствена разпространителска мрежа, където им излиза между 5% и 6% върху стоката“, допълни тя и подчерта, че с внесените предложения не се ограничават веригите да предлагат тази възможност, но се дава избор и на производителите.

Друг аргумент в подкрепа на твърдението, че цените на продуктите ще паднат е свързан със забавените плащания от страна на веригите към доставчиците с по 6 месеца.

„Срещнахме се с производители, които ни обясниха, че една част от тях фалират и освобождават хората. Други искат да продължат и взимат кредит с 5%, 6% или 7% лихва.

Това те си го включват в стойността на стоката и казват, че ако са им били платили навреме, нямало да повишат цените“, уточни Нинова.

Народният представител обясни също, че в момента, в договори на търговски вериги има ограничение, според което една стока не може да се продава на по-ниска цена от договорената, никъде другаде в страната. „Умишлено се държат високи цените, защото ако производителят продаде на друго място по-евтино, клиентите ще отидат там и те ще загубят печалбата си“, коментира тя. Според предложенията на БСП, това ограничение ще отпадне и производителят може да свали цените.

Нинова акцентира и на необоснованите такси. По нейните думи за всяка реклама се плаща такса – билборд, брошура или телевизия. „Има и само такса „реклама“, срещу която не се получава никаква услуга. Естествено, че тези такси са включени в стойността на стоката. Ние казваме, че такива такси ще отпаднат“, категорична е тя. Зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ поясни, че има български закон, който съществува и според него срещу една такса трябва да стои услуга.

„Когато започнахме преди 3 години тази битка, на мен ми отне 6 месеца, за да се добера до договор, за да видя какво представлява“, каза още тя. Народният представител е на мнение, че тези договори трябва да бъдат публични и предварително да бъдат съгласувани, защото в тях има непазарни и неконкурентни условия, а органът, който контролира е КЗК.

„Къде в Европа няма да плащаш 6 месеца и ще те търпят? Къде в Европа ще ограничаваш правото на един производител на продава на друго място, на друга цена?

Търговските вериги са добре дошли, но те са в България, ще се съобразяват с европейските практики и ще ни приемат за европейски народ“, заключи Корнелия Нинова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.