На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Аврам от MasterChef гледа 70-годишни рози

Още от малък Аврам Големечков, който стана известен от шоуто на Би Ти Ви MasterChef, бил истински градинар. В къщата, където живее и досега, освен градина имали и кози, и кокошки, а баба Руса карала Аврам и по-малкия му брат да й помагат всеки ден. И докато не свършат със задачите, двамата нямали право да излизат да играят. Заради това и техните приятели често идвали да им помагат с градината или в грижите за животните.

После идвал и редът на буйните игри на футбол или фунийки, а и за хапване на ягоди или череши от някоя чужда градина. Често прескачали и оградата на зоологическата градина, за да разглеждат животните без пари. И досега Аврам не е забравил как се доят козите. Но най-голямата му страст са цветята. На градината му може да завиди дори професионалист, а щом цъфнат китките – взема фотоапарат, за да ги снима. Корените на розите, които ухаят през лятото край къщата му, са на повече от 70 години. Баба му Руса, родена през 1909 г., ги посадила, когато била съвсем млада. През 30-те години, малко преди началото на Втората световна война, нейното семейство дошло в София и това било „споменът“, който си донесли от родното село. И досега розите цъфтят и са с наситени цветове, обяснява Аврам.

Иначе Големечков е фризьор, работи в хотел “Хилтън”, където пък главен готвач е шеф Андре Токев (един от тримата майстори, които оценяват участниците в MasterChef).

С колегите ми се опитваме да пречупим мисленето на българите поне по отношение на прическите. Тук всички момичета се носят с екстеншъни и „вафли“ в корена, като гледат да приличат на някоя чалга звезда, а мъжете винаги са ниско подстригани, докато в Европа е точно обратното – там всички са различни и цветни, обяснява Аврам. Самият той често ходи на обучение в чужбина, най-вече в Париж и Лондон. И с разочарование споделя, че тенденциите, за които са му говорили на курсовете, а после е видял в косите на моделите и дори по улиците зад граница, тук идват едва след година и половина.

Аврам признава, че се записал в техникума по фризьорство заради многото момичета, с които щял да учи – „все пак бях тийнейджър“, смее се майсторът на ножиците. В класа му имало 22 момичета и 5 щастливи момчета. Тогава обаче наблягахме на качеството, а не на количеството, твърди Големечков. Още помни и как треперел, докато подстригвал за първи път един мъж. В първите 6-7 месеца от кариерата си нонстоп порязвал я своите пръсти, я ушите на клиента. Най-големият бакшиш, който са му оставяли досега, бил за смяна на цвета и подстригване – 50 лв. И докато шефовете Виктор Ангелов и Петър Михалчев го оценяват как се справя в кулинарното шоу, то той смята, че двамата биха могли да променят леко своите прически, за да бъдат по-подходящи за техните характери. За шеф Михалчев би избрал пънк прическа, докато на Ангелов би препоръчал да остави по-дълга коса отгоре, за да има по-строг вид.

Когато ходи на обучение в Париж, Аврам обича да хапва в малките ресторантчета в центъра на френската столица. Те са малки, собствениците им не са влагали средства в разточително обзавеждане, а в качеството на продуктите за менюто, обяснява Аврам. Сядаш, храната пристига след 10-15 минути, хапваш, след това ставаш и продължаваш да обикаляш града, докато тук, в България стоим на едни софри с дни, казва той. Заради това и ако спечели шоуто на Би Ти Ви, би искал да направи собствен френски ресторант. Знае, че тепърва има какво още да учи за кулинарията. Но пък е благодарен на MasterChef, защото досущ като от кулинарен курс е успял да научи по нещо и от конкуренцията си, и от журито. Разбрал и как да комбинира продуктите с различни екзотични съставки. Самият той обича да си похапва телешко и риба, а ако трябва да се опише с три подправки, те биха били чили, захар и лимон.

В началото на юли в живота на Аврам трябва да се появи и най-важният човек – първородният му син. С приятелката му още не са избрали име на детето, защото смятат, че съдбата ще им даде знак как да го кръстят. Самият той е кръстен Аврам, защото майка му била силно вярваща. А той вярва, че това име му носи късмет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.