"Либертас": Две групи косовари са получили пари, да предизвикват въоръжени инциденти в Македония

Две престъпни групи от Косово са получили пари да дойдат в Македония и да предизвикват въоръжени инциденти в страната, съобщава македонското електронно издание "Либертас", като се позовава на неназовани дипломатически източници.

Едната от бандите е била ръководена от Мирсад Нъдрецай – "Командир НАТО" от Армията за освобождение на Косово и Бек Ризвай, близък сътрудник на влиятелна личност на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) от Скопие, съобщава "Фокус".

Групата е била няколко дни в Слупчане, опитвайки се да привлече на своя страна жители на селото. Източниците на изданието твърдят, че местните жители не са проявили интерес. Втората група, която била платена да прави инциденти, била водена от Сабит Геци от Косовска Дреница, който според неофициална информация се намирал в затвора в Прищина, е бил лоялен на косовския вицепремиер и министър на външните работи Хашим Тачи.

Групите на Геци и на "командир НАТО" от няколко дни са били в Куманово, а поръчителите на техните акции са били от Македония. Дипломатите твърдят, че преди митинга на опозицията, който е насрочен за 17 май, се очаква в Скопие да пристигне и Тачи, който да даде подкрепа на управляващата коалиция на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ.

Мисията на Хашим Тачи, според източниците, е била да дава изявления на местни албански телевизии, които са под влиянието на ДСИ, като по този начин се изпрати послание до албанците в страната да не се присъединяват към опозиционните протести.

Другото послание на Тачи било, че идеята албанците да живеят в една, а не в три държави както досега, не е изоставена и е започнала да се реализира. С престрелката тази сутрин в Куманово всъщност е стартирано реализирането на сценария, създаден и поръчан от политици от Македония. Лицата, които са участвали в престрелката, са с дебели досиета в полицията в Косово и имали за цел да оправдаят участието на ДСИ в управлението. С това Али Ахмети иска да намали негативното влияние върху себе си, но и на групата членове на ръководството на партията, която заради участие в държавни поръчки не желае да напусне правителството, заявяват дипломатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят