Китайци ще садят черници край Монтана, инвестират 40 милиона евро

Бизнесмени от Китай ще финансират изграждането на черничави градини и развитието на бубарството в област Монтана. В проекта за отглеждане на суровини за копринената индустрия у нас ще се инвестират 40 милиона евро, съобщиха от Областната управа в Монтана.

В края на тази седмица представители на китайската област Джиашинг гостуваха в Монтана, за да се запознаят с условията и възможностите за съвместен бизнес. Проектът предвижда средства от Китайската народна рупублика/ КНР/ да бъдат инвестирани в засаждане на черничеви насаждения, а след това в региона да бъдат създадени и малки ферми за буби.

Продукцията ще бъде обвързана с договори за изкупуване от Китай. Обсъжда се и възможността за изграждане на съвместни предприятия за производство на коприна в Северозапада, каза Васил Гелев - шеф на Българо-китайската търговска камара. Първоначалната инвестиция ще бъде 19 млн. евро, а след това в развитието на отрасъла ще се вложат още 20 млн. евро. Средствата ще бъдат осигурени не само от Китай, а и от европейските фондове. Инициативата ще стартира на инвестицонен форум в края на юни т.г., когато ще се проведе среща на министрите на земеделието на България и КНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес