В най-южната част на Чили откриха над 20 загинали кита

Повече от 20 кита от застрашен вид бяха открити мъртви в най-южната част на Чили, съобщи Националната служба за риболова, цитирана от БГНЕС.

Смята се, че те може да са загинали от вирус или заради прекомерно количество водорасли във водата.

"Броят на мъртвите китове е повече от 20, но не сме успели да преброим всички", каза представител на службата, пожелал анонимност.

Националната служба за риболова по-рано съобщи за намерени 15 кита с дължина над 10 м, заседнали на брега в района на залива Пеняс, на около 2 000 км южно от столицата Сантяго. Морските бозайници са открити от международна група учени, работещи в района, които са уведомили чилийските власти.

"По никое от загиналите животни нямаше следи от наранявания, така че ние решихме, че те са станали жертва на струпване на голямо количество водорасли във водата, което може да бъде токсично или на някакъв вирус", каза германската биоложка Френи Хайсерман.

Мястото, където са намерени китовете е фиорд, обграден със зеленина, далеч от всякаква човешка дейност. До него може да се стигне само с кораб след четиридневно пътуване от Пуерто Монт.

"Мисля, че те са били донесени от теченията. От 15 години откакто работя в този район, за пръв път виждам нещо подобно. Местни хора казват, че понякога има загинали китове, но никога толкова много, това е прецедент", посочи тя.

Чилийските власти са започнали разследване за това, какви може да са причините за смъртта на китовете. Те принадлежат към защитения вид "Sei", достигащи до 16 м. дължина и тегло до 30 тона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят