Сблъсъците в Македония не спират, има десетки ранени

Няколко души са загинали, а десетки други са ранени, включително и 12 полицаи при тежките сражения, които избухнаха тази сутрин в околностите на град Куманово, в североизточната част на Република Македония, съобщава БГНЕС.

Властите все още не са потвърдили официално броя на жертвите. Сред загиналите има едно момиче и нейните родители. Става въпрос за 8-годишно момиче и нейното семейство, което живеело недалеч от медицинския център в квартала, където се водят сраженията. По неофициална информация има и загинали полицаи.

Сблъсъците между силите на реда и въоръжената групировка избухнаха около 4.00 часа тази сутрин. Ранени полицаи бяха настанени за лечение в столицата Скопие.

Кметът на Куманово Зоран Дамяновски също смята, че има загинали при сблъсъците. Той определи положението в града като "драматично", но призова гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. "Тази сутрин се събудихме със стрелба, детонации, вертолети над града и това продължава през целия ден до момента. Силите на реда се опитват да ликвидират въоръжената групировка, която е в околностите от няколко дни. По неофициална информация тя наброява 50-70 души и се укрива в една къща, която е обкръжена от полицията от всички страни", каза Дамяновски.

Говорителят на вътрешното министерство потвърди информацията за специална полицейска операция. На извънредна пресконференция в Скопие той съобщи, че "въоръжената групировка е нахлула на територията на страната от една съседна държава". Той каза, че операцията продължава и в момента.

В самия град бяха арестувани няколко души, сред които и семейството на Бесник Айдини.

Стрелбата се възобновява на няколко пъти от началото на деня - в квартал "Дива населба", в западната част на Куманово. Всички улици водещи към тази част на града са блокирани от полиция. Над града кръжат и вертолети. По улиците на града се движат и много линейки.

Вътрешното министерство призова гражданите да не излизат по улиците на Куманово и да "запазят спокойствие".

Коалиционният партньор в кабинета на Никола Груевски албанската партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети, също призова за "запазване на спокойствието и гражданите да не се подават на провокации". В тази част на Република Македония има значително албанско малцинство. Всички албански села се намират на границата с Косово.

И другата албанска формация - Демократическа партия на албанците /ДПА/ призова за спокойствие и гражданите да не се подават на провокации, а държавните институции да гарантират сигурността на хората.

Лидерът на опозицията Зоран Заев призова македонският премиер Никола Груевски да излезе пред нацията и да каже, "кой дестабилизира страната". Той призова гражданите да не се поддават на умопомрачителните сценарии на властите".

"Призовавам Груевски да излезе пред гражданите и да обясни, кой, защо и с каква цел иска да дестабилизира държавата". "Да обясни дали и защо престъпни структури от територията на съседни държави влизат в Македония. Кой е техният организатор и каква е тяхната цел. Същото обяснение трябва да даде и коалиционният партньор на Груевски Али Ахмети", каза още Заев. Според него днес жертви са "и албанците и македонците".

Той призова протестите да спрат за да може да се стабилизира ситуацията в страната.

Американското посолство в Скопие изрази съжаление за "човешките жертви, сред които има и полицаи". От там подчертаха, че следят внимателно развитието на събитията в Куманово и че са в непрекъснат контакт с властите и политическите лидери.

Управляващите използват криминални структури, за да създадат нестабилност и да обявят извънредно положение в Македония. Целта им е да попречат на провеждането на масовия протест на 17 май, който е свикала опозицията. Това заяви специално за БГНЕС генерал Горан Митевски, бивш ръководител на специалните служби на Македония.

Генерал Митевски припомни изнесените на 4 април от генерал Стоянче Ангелов факти. Според данните управляващите от ВМРО-ДПМНЕ са дали 2 милиона евро криминална банда от Косово. Нейните представители по-рано са участвали в УЧК /Армията за освобождение на Косово – бел.ред./. "Целта е с помощта на тези въоръжени банди да се предизвика нестабилност и да се въведе извънредно положение. Така властите ще получат възможност да забранят провеждането на антиправителствените демонстрации в Скопие и останалите градове на Македония", категоричен е генерал Митевски. Става дума за сценарий на властта насочен срещу опозицията и хората, които не се примиряват с нейното управление, добави той.

Представителството на Европейския съюз /ЕС/ в Република Македония съобщи, че "следи внимателно събитията и информациите за полицейската операция в Куманово, която се провежда и в момента и при която е имало и стрелба".

"Представителството е в постоянен контакт с компетентните органи и полицейските служби", се казва в краткото съобщение. От там призовават гражданите и политическите фактори да запазят спокойствие и да изчакат официалните информации на компетентните институции.

Според сръбските власти македонската гранична полиция се изтеглила от границата със Сърбия и поради тази причина властите в Белград са изпратили допълнителни сили в района на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят