Размирици и напрежение по време на шествието за 9 май в София

До размирици се стигна по време на шествието, което трябва да отбележи 70 години от победата над нацистка Германия.

Около 150 души се събраха на площад „Независимост" пред президентството, съобщи Дарик.

Според една част от дошлите да участват в шествието, организатор е гражданска инициатива „За суверенитет на България и държавите по света", според други - организатор е депутатът от левицата Георги Кадиев, който ги е поканил чрез фейсбук страницата си. Трета група пък се организира и дойде на шествието с плакати "Атака".

От първата група - гражданска инициатива „За суверенитет на България и държавите по света", носеха микрофон и колони и когато един от представителите започна да говори, призова хората да скандират "НАТО вън".

Малко след това Георги Кадиев пожела също да се обърне към дошлите, но първоначално тази възможност не му беше дадена, а след това му позволиха, но при условие че скандира "НАТО вън" и да каже защо БСП върви към дъното.

След като все пак народният избранник стигна до микрофона, пренебрегна желанието на част от дошлите на шествието и започна да говори по същество за датата 9 май. Това доведе до сблъсък - част от дошлите на шествието му се нахвърлиха с обидни думи и се опитаха да го свалят от рамката на фонтана пред президентството. Друга част пък се опитаха да го защитят, което доведе до сблъсъци и по-скоро до "опасност" някой да падне във фонтана.

До такава ситуация не се стигна и благодарение на навременната намеса на полицията, нямаше по-сериозни сблъсъци.

След това трите групи поеха поотделно към Паметника на Съветската армия, където всички поднесоха цветята си. Започна и концертът по случай 9 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини