Симеон не иска да е цар в литургиите

Симеон Сакскобургготтски не иска да бъде споменаван в богослуженията. Това става ясно от негово писмо до патриарх Неофит.

Симеон благодари на Светия синод за честта, която му оказва, да бъде споменаван в литургиите, но предпочита да не се променя редът на службите. Бившият премиер казва, че в деня на пълнолетието си е положил клетва пред Търновската конституция да служи на своя народ като цар, а през 2001 г. се е заклел и в конституцията от 1991 г. като демократично избран министър-председател.

“През целия си живот съм пазил ревностно завещаната от моя баща православна вяра, която предадох на своите синове Кардам (1962-2015) и Кирил”, пише още Симеон. И добавя, че и в изгнание, и след завръщането си в родината е “полагал и полагам непрестанни усилия за помирение и преодоляване на каквото и да било разделение”. Заради острите реакции срещу решението на Синода да го споменава като цар и последвалите “жалки спекулации” Симеон се обръща към митрополитите да се молят за народа. “А за този, който ви целува десницата, помолете се тихо в сърцата си”, завършва писмото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини