Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Нов закон за банково здраве

Българската народна банка (БНБ) ще може да назначава временни управители на търговска банка с ликвидни проблеми или заплашена от такива в близко бъдеще. Това е една от мерките за ранна намеса, разписана в проектозакона за преструктуриране на банки и инвестиционни посредници, подготвен от финансовото министерство.

В момента според Закона за кредитните институции БНБ може да поиска отстраняване на член от ръководството на банка в случай на нарушение и да го замени временно с друг до избор на титуляр от акционерите, както и да замени с квестори управата при поставянето на банка под специален надзор. С новия проектозакон БНБ ще може да се намесва в управлението на търговските банки на много по-ранен етап, когато например установи, че дълговете или лошите кредити нарастват с бърз темп.

Временните управители ще се назначават за една година, но е предвидена възможност да останат и по-дълго. Сред мерките за ранна намеса, които ще се прилагат и от Комисията за финансов надзор спрямо инвестиционните посредници, е включена възможност надзорните органи да свикват общи събрания на акционерите на закъсалите институции.

След приемането на закона всички банки и инвестиционни посредници ще са длъжни да изготвят план за възстановяване, който да се прилага в случай на криза.

С проектозакона се въвежда европейската директива за преструктуриране на банки, която България трябваше да прилага от 1 януари т.г. До преструктуриране – действия за оздравяването на финансовата институция, ще се стига, ако банката е неплатежоспособна и ако чрез тази процедура ще се спестят публични средства. Включена е опция държавата принудително да увеличи капитала на банката, временно да я придобие и след това да търси купувач. Подобна възможност в сегашните закони не е предвидена. За тази операция ще се иска разрешение за държавна помощ от ЕК. Ще бъде създаден и фонд за преструктуриране на банки. Той ще се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете. Банките ще отчисляват ежегодни вноски, които ще се повишават постепенно, за да стигнат през 2024 г. 2% от гарантираните депозити. Ако се налага използването на пари от бюджета за преструктурирането, решението ще се взема от Министерския съвет.

В случай че финансовата институция не може да се оздрави чрез преструктуриране, ще се поставя под специален надзор. Срокът на надзора обаче се съкращава от шест месеца на един, а вместо квестори ще се назначават отново временни управители.

Акционерите поемат загубите

При преструктуриране на банка загубите ще се поемат първо от акционерите, а след това от кредиторите на институцията, предвижда новият законопроект. Загубите им обаче не трябва да са по-големи от тези, които биха понесли при несъстоятелност. Гарантираните вложители няма да участват в споделянето на загубите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.