Хората празнуваха и Деня на победата, и Деня на Европа: Спасяват Кадиев от свои

До размирици се стигна по време на шествието, което трябваше да отбележи 70 години от победата над нацистка Германия вчера.

Над 100 души се събраха на площад “Независимост” пред президентството, развявайки знамена на Русия. Имаше и плакати на “Атака” с активисти, които скандираха “НАТО вън” и “Оставка” по адрес на Росен Плевнелив. Когато един от организаторите на шествието - депутатът от БСП Георги Кадиев, взе думата, няколко души го обградиха и се развикаха “Кадиев е предател”. Само намесата на полицаите предотврати по-сериозни сблъсъци. По-късно привържениците на БСП потеглиха към Паметника на Съветската армия в София.

През целия ден хората из цялата страна почитаха и двата празника - Деня на Европа и Деня на победата. Паметникът на Съветската армия в София тази година беше пазен от доброволни патрули от вандали, а през деня беше отрупан с цветя.

Хиляди дни и нощи, десетки милиони жертви не могат да бъдат забравени, каза лидерът на БСП Михаил Миков, след като поднесе венец. Той се разходи сред празнуващите и се снима за спомен. По същото време на сцената се появи някогашният “глас” от кампаниите на ГЕРБ Веселин Маринов, който запя “Още един хубав ден, започва с усмивката ти” и “разтанцува” почитателките си. Честванията в Борисовата градина продължиха през целия ден.

Президентът Росен Плевнелиев почете и двата празника. Първо поднесе цветя на Паметника на Незнайния воин. След това се спря, за да обърне внимание на японски туристи, което предизвика еуфория у чужденците. Държавният глава се включи и в церемонията по полагане на урни с пръст от бойните полета, където са загинали българи, пред сградата на Военна академия. После Плевнелиев отиде към Дома на Европа в София пеша заедно с външния министър Даниел Митов. “В ЕС има съюз на нации, които постигайки консенсус повече от 65 години доказват, че съгласието е възможно. Гордея се, че България е сред най-добрите примери за толерантност”, каза той. По актуални теми добави: “Много се говори за промени в конституцията, но и сегашната не пречи на съдиите да работят по европейски.”

Чествания и на двата празника имаше в цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини