Путин поведе „Безсмъртния полк” на парада в Москва (обзор)

Издигнал портрета на покойния си баща, воювал във Втората световна война, руският президент Владимир Путин поведе вчера марша на “Безсмъртния полк”. В шествието, зародило се като традиция през 2012 г., участват граждани, чиито роднини са се сражавали в най-кървавия световен конфликт в историята. Тази година по улиците на Москва преминаха 500 000 души, носещи ликовете на свои героични близки.

“Мисля, че баща ми, както и милиони други обикновени войници като него имат правото да преминат по Червения площад”, каза Путин, повеждайки марша.

Шествието започна след края на тържествения парад по случай Деня на победата, който на тазгодишния 70-и юбилей бе най-мащабният в съвременната руска история. Крак на Червения площад набиваха над 16 500 войници, сред които и 10 парадни роти от въоръжените сили на бивши съветски републики, Китай, Индия, Сърбия и Монголия. В парада участваха и около 200 единици бойна техника, някои от които бяха показани публично за първи път. Като танковете на бъдещето “Армата”, един от които закъса на репетициите за парада в четвъртък, но на самото тържествено шествие нямаше проблеми. Пред трибуните преминаха новите руски бронетранспортьори “Ракушка”, най-съвременните самоходни гаубици “Коалиция-СБ”, мобилни комплекси с балистични ракети “Ярс”, които, както подчерта водещият на парада, са бъдещето на руските ядрени сили и могат да преодоляват системи за противоракетна отбрана.

Военновъздушните сили представиха над 140 самолети и хеликоптери - два пъти повече от миналата година.

За първи път на парада Путин обяви минута мълчание в памет на загиналите (за словото му виж вдясно - б. р.). Също за първи път на парада не присъстваха държавни глави от западни страни, включително и от съюзническите сили, победителки във войната. Бойкотът бе предизвикан от украинската криза, за която Западът хвърля основна вина върху Русия. Генсекът на ООН Бан Ки Мун обаче бе на трибуната с официалните представители и гости редом до лидерите на Китай, Куба, Индия, Египет, Венецуела и други. Сред зрителите на парада бе и холивудският актьор Стивън Сегал.

Путин в речта си: Нова система за сигурност, извънблокова

За нова система за световна сигурност, основана на извънблоков принцип, призова вчера руският президент Владимир Путин. В речта си на парада в Москва той благодари на съюзниците от Втората световна война - Великобритания, Франция и САЩ, въпреки че техните лидери игнорираха тържествата.

Путин посочи, че все по-често се игнорират базовите принципи на международното сътрудничество, има опити за създаване на еднополюсен свят и се засилва силовото блоково мислене. “Общата ни задача трябва да бъде създаването на система за равноправна сигурност, адекватна на съвременните заплахи, построена на регионална, глобална, извънблокова основа. Само тогава ще гарантираме мира на планетата”, обяви Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят