Заразата бруцелоза върлува из бездомни кучета в Дупница

Заразна болест по бездомните кучета, която се пренася и върху хората, върлува в Дупница. Приютът за бездомни кучета в града е под карантина поради заболяване на 5 от обитателите от бруцелоза.

Болестта се предава от животните на човека след допир или секрет от болни кучета, попаднал върху рана или очите на човек, съобщава struma.com.

"Приютът е в карантина. Кучетата, които в момента са тук, не могат да бъдат пуснати на свобода, нито пък да се докарват нови обитатели в приюта. На година оттук минават около 1200 кучета, които ги обезпаразитяваме и кастрираме, след това ги пускаме на местата, откъдето сме ги взели. Кръвни проби, взети от кучетата в приюта, са изпратени в Брюксел за изследване, след като резултатите от лабораторията в София са положителни”, разказа работник.

Д-р Ангелов потвърди информацията и допълни: "Ако и в лабораторията в Брюксел изследванията покажат, че кучетата са болни, те ще бъдат евтанизирани. Нямаме право да ги пуснем на свобода. Може би в момента има болни кучета на свобода, но не можем да ги приберем в приюта. В момента при нас има пет кучета и те са носители на вируса на бруцелоза. Болестта протича с висока температура и уголемяване на лимфните възли на кучето. Животните спират да се хранят”, каза д-р Ангелов.

"Има пет заболели кучета от бруцелоза в приюта в Дупница. Кръвните изследвания, извършени в референтна лаборатория в София, са положителни. Изпратили сме кръвни проби и в независима лаборатория в Европа. Чакаме резултатите. Болестта се пренася и по хората. Заболелите са един на петстотин души”, обясни пък д-р Емил Гъгнев, зав. отдел за здравето на животните в Областната дирекция по храните.

На въпрос, ако в момента по улиците на Дупница се разхождат болни кучета, които не са закарани в приют, те не застрашават ли от зараза хората, д-р Емил Гъгнев отговори: "Кучетата не могат да бъдат прибрани в приюта. След приключване на изследванията в чужбина, ако пробите се окажат положителни, всички бездомни и домашни кучета ще бъдат прегледани и ако има болни сред тях, ще решим как да постъпим”.

Лекари препоръчват при допир с кучета да се спазва добра лична хигиена, веднага да се мият ръцете и лицето. Бруцелозата протича при хората с висока температура, разстройство и отпадналост. Симптомите наподобяват тези при вирусни заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони