Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви зам.-кметът на “Младост” Румен Русев

Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на “Струма“ край Благоевград

КАТ провери 1100 автобуса и откри 200 нарушения

Почина младият мъж, който се простреля в главата в подземен паркинг в Бургас

Нови 13 тома доказателства срещу кметицата Иванчева за подкупа

Парламентът избра четирима нови членове на КЕВР

Заразата бруцелоза върлува из бездомни кучета в Дупница

Заразна болест по бездомните кучета, която се пренася и върху хората, върлува в Дупница. Приютът за бездомни кучета в града е под карантина поради заболяване на 5 от обитателите от бруцелоза.

Болестта се предава от животните на човека след допир или секрет от болни кучета, попаднал върху рана или очите на човек, съобщава struma.com.

“Приютът е в карантина. Кучетата, които в момента са тук, не могат да бъдат пуснати на свобода, нито пък да се докарват нови обитатели в приюта. На година оттук минават около 1200 кучета, които ги обезпаразитяваме и кастрираме, след това ги пускаме на местата, откъдето сме ги взели. Кръвни проби, взети от кучетата в приюта, са изпратени в Брюксел за изследване, след като резултатите от лабораторията в София са положителни”, разказа работник.

Д-р Ангелов потвърди информацията и допълни: “Ако и в лабораторията в Брюксел изследванията покажат, че кучетата са болни, те ще бъдат евтанизирани. Нямаме право да ги пуснем на свобода. Може би в момента има болни кучета на свобода, но не можем да ги приберем в приюта. В момента при нас има пет кучета и те са носители на вируса на бруцелоза. Болестта протича с висока температура и уголемяване на лимфните възли на кучето. Животните спират да се хранят”, каза д-р Ангелов.

“Има пет заболели кучета от бруцелоза в приюта в Дупница. Кръвните изследвания, извършени в референтна лаборатория в София, са положителни. Изпратили сме кръвни проби и в независима лаборатория в Европа. Чакаме резултатите. Болестта се пренася и по хората. Заболелите са един на петстотин души”, обясни пък д-р Емил Гъгнев, зав. отдел за здравето на животните в Областната дирекция по храните.

На въпрос, ако в момента по улиците на Дупница се разхождат болни кучета, които не са закарани в приют, те не застрашават ли от зараза хората, д-р Емил Гъгнев отговори: “Кучетата не могат да бъдат прибрани в приюта. След приключване на изследванията в чужбина, ако пробите се окажат положителни, всички бездомни и домашни кучета ще бъдат прегледани и ако има болни сред тях, ще решим как да постъпим”.

Лекари препоръчват при допир с кучета да се спазва добра лична хигиена, веднага да се мият ръцете и лицето. Бруцелозата протича при хората с висока температура, разстройство и отпадналост. Симптомите наподобяват тези при вирусни заболявания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.