Обявиха двудневен траур в памет на загиналите полицаи в Куманово

Правителството на Република Македония на извънредно заседание взе решение 10 и 11 май, неделя и понеделник, да бъдат дни на траур по повод смъртта на служителите на силите за сигурност на Министерството на вътрешните работи, загинали по време на полицейската акция за откриване и разбиване на голяма въоръжена терористична група в Куманово. В дните на траура, знамената на Република Македония ще бъде спуснати наполовина в цялата страна, съобщава "Република".

Министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска съобщи, че операцията в Куманово ще продължи, докато се подсигури, че и последният терорист е неутрализирана. Янкуловска заяви, че става дума за изключително опасна терористична организация, която е била заплаха за държавните институции, но и за мира и стабилността на страната. Министърката отказа да спекулира за мотивите на групата.

По думите й, въоръжената групировка е искала да се възползва от обстановката, в която се намира държавата, и е искала да извърши нападения срещу държавни институции. Нападателите са използвали автоматични оръжия, бомби и снайперови пушки. Янкуловска заяви, че терористите са били от Македония и от съседна държава. Според нея това, което се случва в Куманово, е твърде сериозно, за да се използва за постигането на политически цели и призова партиите да се въздържат от провокации.

От МВР заявяват, че операцията е започнала около 5 часа сутринта, но стражите на реда са се натъкнали на ожесточен огън, след което те са реагирали внимателно и адекватно на ситуацията.

В престрелката в Куманово са загинали 5 души от силите за сигурност. Броят на ранените полицаи е над 30. По думите на Янкуловска, към момента няма информация за загинали по време на операцията мирни граждани. Броят на загиналите терористи тепърва ще се уточнява. Янкуловска потвърди, че и последната от групите терористи е ликвидирана. Някои от терористите са се предали.

Граничният контролно-пропускателен пункт „Прешево” на македонско-сръбската граница е напълно проходими и гражданите, които искат да напуснат Македония, нямат никакви проблеми. Това заявиха от сръбското посолство в Скопие за РТС.рс.

"В един момент бе съобщено, че границата е затворена, но това не е вярно. Границата е отворена от двете страни, заяви Деяна Джукич от сръбското посолство в Скопие за „Танюг”.

Министарството на външните работи на Сърбия излезе с изявление, с което препоръча на гражданите на Сърбия да не пътуват в Македония от съображения за сигурност. Тези, които се връщат от Гърция се препоръчва да използват алтернативни пътища през България, съобщи сръбското министерство на външните работи.

За актуална информация гражданите могат да се обърнат в посолствата на Република Сърбия в Скопие, София, както и в генералното консулство в Солун.

Деяна Джукич заяви още, че ситуацията в Скопие е спокойна, както и в други части на Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят