Плевнелиев в Монголия: България пак може да бъде образователен център в Югоизточна Европа

"Ще покажем, че гледаме не само назад, но и напред - ще набележим ясна програма за действие, ще подпишем друстранни документи и ще търсим задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието и производството на храни, фармацията, минното дело, информационните и комуникационните технологии, образователния и културния обмен, науката. Ще срещнем бизнеса от двете страни и искаме не само да дойдем в Монголия, но и да останем и да изпълним качествени проекти". С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава, към повече от 60 монголски граждани, учили и работили в България. Със срещата започна държавното посещение на българския президент в Монголия, което ще продължи до 13 май.

"За нас е огромна чест да бъдем на държавно посещение в приятелска Монголия по повод 65 години от установяването на дипломатически отношения между България и Монголия. Символично е, че първото ми посещение в Монголия започва именно с тези, които носят България в сърцето си, обичат я и я познават. Вие ще ни помагате, за да може една модерна и амбициозна България да успее в Монголия", каза държавният глава пред българските възпитаници в Улан Батор. Президентът открои като уникално Дружеството на монголските граждани, завършили висшето си образование в България и подчерта, че наученото в България днес помага на приятелска Монголия да се развива бързо и динамично във всички области.

Над 3500 монголски граждани са специализирали или са получили висшето си образование в България. Сред тях има членове на правителството, депутати във Великия държавен Хурал, художници и оперни артисти, геолози, лекари, агрономи. През учебната 2014-2015 г. 35 монголски граждани се обучават в български висши училища. "България отново има амбицията да бъде образователен център в Югоизточна Европа и се надяваме колкото може повече млади хора да се обучават у нас. Българските университети са силни, дипломите им се признават в цяла Европа и по света и са символ на качествено образование. Вие сте символ на успеха на тази образователна система и в рамките на посещението ми ще задълбочим тези връзки", каза държавният глава в приветствието си към българските възпитаници в Монголия.

На 11 май в Улан Батор държавният глава ще проведе разговори с политическото ръководство на Монголия и ще открие Паметник на кирилицата. "Този монумент ще бъде поредният символ на непреходното и велико дело на светите братя Кирил и Методий. Този паменик ще ни показва, че кирилицата ни свързва и е здрав фундамент, върху който стъпва приятелството между България и Монголия", подчерта още президентът Росен Плевнелиев, който изказа благодарност на инициативния комитет и на допринеслите Паметникът на българската азбука да бъде изграден на 8000 км от България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят