Лютви Местан: Случващото се в Куманово е урок и за българските политици

Събитията в Куманово актуализират стойността на българския етнически модел и в национален, и в регионален, и в по-общ геополитически план. Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в неделя при откриването на първи събор на родолюбието в златаришкото Горско ново село.

"ДПС осъжда етнорелигиозният радикализъм и екстремизъм като най-големият враг на съвременната демокрация. Затова с активното участие на ДПС в България се изгради уникален не само за Балканския регион, но и за Европа, етнорелигиозен модел на толерантността", подчерта Местан.

От трибуната той призова политическите сили да заровят оръжията на езика на омразата. "Елате в Горско Ново село, за да получите истински укор по толерантност от тези неколкостотин души, които са тук въпреки различията си", апелира Лютфи Местан.
Той допълни, че политиците са длъжни да са умни, а това означава да бъдат и отговорни. "Надяваме се политическата криза в Македония да се овладее час по-скоро, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт", заяви лидерът на ДПС.

Според него проблемът в Куманово, не е проблем само на Македония, а е проблем на Балканския регион и на целия Европейски съюз. "Големият урок от случващото се в Куманово е и за нас българските политици. Ние трябва да запазим българският етнически модел, гражданският мир, магията на културата да празнуваме заедно празниците си като най-ценния капитал на нашата родина Република България и това е каузата на ДПС", категоричен е Местан.

Проявата в Горско ново село бе насрочена за 11 часа и стартира с напрежение. Час преди престигането на Местан, в селото се появи кметът на Община Златарица Пенчо Чанев /ВМРО/ с цяла свита мъже със знамена. Градоначалникът воевода излезе на трибуната и обяви, че проявата е незаконна, защото не е искано разрешение от общинската управа за провеждането и, а той самият не е поканен да присъства. После местният оркестър "Репортерите", по-известен като Златаришката музика подхвана народни ритми, а Чанев се хвана на извилото се хоро. Преди да напусне събора, духовата музика засвири възрожденската песен "Къде и да одиш". Чанев и хората му запяха с пълен глас:

Ние не сме гърци,

османци, ни сърби,

чеда сме на Аспаруха,

гордост най-българска!

Мургавите оркестранти обаче прииначиха думите и пяха "чеда сме на Пенчо Чанев".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини