Сръбският президент: Приемаме "Турски поток"

Сърбия не е заявявала, че не иска да участва в строежа на транспортната инфраструктура за газа от "Турски поток". Това обясни сръбският президент Томислав Николич в посолството на страната си в Москва. Той бе в руската столица за честванията на 9 май.

Той обаче продължава да смята, че този проект не може да е пълноценна замяна на "Южен поток".

"Разбира се, на нас ни трябва газ. Ако през 2019 г. Русия прекрати преноса на газ през Украйна, ние ще останем без газ. Това ("Турски поток") би било алтернатива, но аз само казах, че тя не е равностойна на "Южен поток", каза Николич, цитиран от РИА Новости.

Сръбският президент посочва, че скоро след отмяната на проекта "Южен поток", който е бил "голям шанс", пред страните, занимаващи се с транзит на газ, се появил планът "Турски поток". "Ние никога не сме казвали, че не го искаме", подчерта той и добави, че неговата страна се отнася позитивно към новия проект.

В отговор на въпрос ще може ли "Турски поток" да влезе в Европа пред Гърция, след като "Южен поток" не успя през България, Николич каза, че на турско-гръцката граница реализацията на проекта ще зависи вече от Европейската комисия, от енергийните споразумения и от това отговаряли ли този "поток" на условията, които не покриваше спряният проект "Южен поток".

Миналия четвъртък в интервю за "Интерфакс" Томислав Николич каза, че Събрия смята за невъзможно строителството на продължение на тръбопровода "Турски поток" на своя територия и Белград не смята да получава синьо гориво по това направление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят