Тази вечер Валя Балканска и Red Hot Chilli Pipers откриват Салона на изкуствата в НДК

Тазгодишният Салон на изкуствата започва довечера (11 май) в зала 1 на НДК с концерт на шотландските гайдари от Red Hot Chilli Pipers и Валя Балканска, съпровождана от десет родопски каба гайди. Очаква се най-екстравагантното надсвирване, случвало се в история на арт форума.

Салонът на изкуствата, който по традиция се провежда през май и юни на различни сцени и пространства в НДК, тази година ще се проведе за 20-и път. И също по традиция събира български и чуждестранни изпълнители.

На 12 и 13 май в зала 3 ще бъде представена мултимедийната изложба „Светлина и дух“ на Владимир Димитров – Майстора. В нея са и най-разпознаваемите, и по-малко известни творба на художника. Другата интересна експозиция в Салона е фотоизложбата на Темелко Темелков, която ще бъде подредена в Мраморното фоайе от 27 май.

Освен с „Квартет” на Явор Гърдев (12 и 16 май) и попоперата „Рибарят и неговата душа”, за които „Труд” вече писа, сценичните изкуства ще бъдат представени с още два нови проекта. На 22 май в зала 1 ще ни убеждават: „Разбъркай го – да се оправи”. Всъщност това е най-новият комедиен спектакъл на Нешка Робева и Влади Въргала. А ако ви е домъчняло за легендарния „Улицата” на Теди Москов, освободете си вечерта на 8 юни. „Героите буквално ще оживеят от екрана и ще се пренесат на сцената, както и обратното – от живата игра действието ще „прелее” в картината на екрана”, твърди режисьорът.

В дните преди 24 май ще има Панаир на книгата, изложба „Живопис с музика и слово”, поетични вечери със стихове на Павел Матев и Аксиния Михайлова, която през 2014-а спечели френската награда „Аполинер”.

Очакваме поредната Седмица на испанското кино, както и концертите от Софийски музикални седмици, които също са част от Салона. А ако искате по-различна музика, за вас са DJ-партито на „Дърти Вегас” на 15 май в Мраморното фоайе и „100% АКАГА“ – същия ден, но в Зала 3.

Днес, часове преди откриването, организаторите ще обявят и останалите изненади в програмата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура