България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Референдумът за вота забуксува

Пет месеца преди местния вот властта няма готовност да инициира референдум по изборни въпроси, който да се проведе в същия ден, показа проверка на “Труд”. Управляващите от ГЕРБ, които са автори на идеята за гласуване 2 в 1 наесен – избори и национално допитване, не са подготвяли проект с евентуални питания. Според запознати се чака президентът Росен Плевнелиев отново да внесе в парламента предложение за референдум на изборни теми.

В предишния мандат държавният глава поиска национално допитване дали да бъде въведено задължително гласуване у нас, да се избират ли мажоритарно част от народните представители и дали да може да се гласува и по електронен път. Тогавашните управляващи от БСП и ДПС обаче “не прегърнаха” идеята му.

“Президентът вече даде заявка, че пак ще внесе предложение за такъв референдум и вероятно ще го направи”, обясниха от управляващата партия.

Според юристи обаче националното допитване трябва да бъде насрочено поне три месеца преди провеждането му, т.е. до края на юли (очаква се местните избори да бъдат на 25 октомври, б.а.).

Ако се стигне до вариант, в който президентът да бъде инициатор на референдума, той ще бъде насрочен само ако има мнозинство в парламента. Такова е нужно и при другия вариант – поне 48 депутати да поискат да има национално добитване. За да е задължен парламентът да одобри референдум, са нужни поне 500 000 подписа на граждани.

Засега повечето парламентарни сили искат да има референдум по избори теми, но консенсус какви да са въпросите не е постигнат. От АБВ например настояват гражданите да бъдат питани и по други теми като санкциите срещу Русия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете