В Атина през май

И до романтичния остров Хидра само на 2 часа с ферибот

Ако обичате Атина, когато и да отидете в гръцката столица, ще ви е приятно. Но все пак, ако я видите през май, тя ще ви очарова още повече.

Защо обаче? Докато у нас все още не излизаме сутрин без връхно яке, в красивата столица градусите приближават 30, но не са прекалено жежки, че да броите стъпките си до поредното прохладно заведение или градина, ярките макове и типичните средиземноморски растения са нацъфтели, улиците са пълни, но не като в пика на летния сезон.

Един от малкото минуси е, че е възможно да уцелите протести като националната стачка, която бе на 1 май. Тогава метрото от и до летището както и фериботите спряха да работят, защото служителите им настояваха за по-добри възнаграждения. В този случай дошлият чужденец няма друг избор освен за брои 35 евро, колкото бе фиксираната тарифа от аеропорта до площад „Синтагма“ (пред парламента). Но добрата новина бе, че публичният транспорт в центъра продължи да извозва пътници.

Естествено, че турът из Атина започва от разглеждането на Акропола. След него обаче може да се качите на атрактивно влакче срещу 6 евро, което тръгва от площад “Монастираки” и да обиколите едноименната колоритна зона, изпълнена с таверни, след нея – Плака, невероятно място за разходка, отново с много ресторанти и исторически забележителности. Турът от яркочервените вагони минава буквално на 2 метра от отрупаните с ястия маси в заведенията, където други туристи се наслаждават на гръцката кухня. Така за един час ще видите и парламента, и красивите булеварди в сърцето на Атина.

Ако огладнеете, за добре приготвен октопод на грил заделете 12 евро, за гръцка салата – около 7 евро, а за гръцка наливна бира – 3-4 евро. Има и плата за двама за по 24 евро, в които се предлага разнообразие от морски дарове. А ако вечерта искате да видите Атина от високо, на покривите на сградите на площад “Монастираки” има невероятни заведения. Много приятно е изживяването да гледаш мигащите светлини на Акропола, на някогашния римски пазар и всички осветени таверни наоколо, докато примерно отпиваш от лимонада с джинджър (струва 6 евро).

Добро решение е да посетите музея под Акропола, Националния археологически музей, този на византийското и християнското изкуство, военния... Разбира се и националната градина. Истински зелен рай, където градусите са поне с 5 надолу, отколкото в останалата част от столицата.

Местните препоръчват на гостите на Атина да се разходят и из квартала „Колонаки“. Луксозна част с лъскави магазини и заведения, където самите хора са облечени очевидно по-скъпо, отколкото ако се спуснете примерно по търговската улица „Ерму“.

Само за 20 минути с метрото от площад „Синтагма“ ще стигнете до пристанището на Пирея. Едната му част е „опасана“ с ресторанти и кафенета, в които може да седите с часове и да се наслаждавате на гледката. Но преди да се озовете пред тях, ще минете през базиликата на Пирея. Тя е изключително впечатляваща, стенописите те карат да замлъкнеш, както и начинът, по който светлината навлиза в храма.

Колкото и да сте за кратко в Атина, отделете един ден, за да посетите близък до нея остров. Това може да е Хидра, един от Сароническите острови в Егейско море, само на два часа с ферибот срещу 51 евро (отиване и връщане). Защо Хидра? Защото е много живописна, като образ от маслена картина. Къщите са разположени амфитеатрално и във височина около порта, по крайбрежието има десетки уютни ресторантчета, улиците са изцяло в бяло, а особена романтика им придават пръснатите по тераси, огради и в градините пъстри цветя.

Тук транспорт няма. Нито коли, нито мотори, нищо. За разходка на туристите се предлага придвижване с магаре, кон или велосипед. Затова и въздухът е толкова чист.

Местните хора разказват, че Хидра е открита от пастири, но през ХІІ век преди новата ера се обезлюдява заради нахлуване на дорийци. По-късно пак става необитаем, заради атаките на пирати, а през ХVІ век отново се населява, и то масово от бежанци, които търсят спасение от османските завоеватели.

Бързо и лесно ще обиколите основната част на Хидра. За 5-6 часа ще сте видели почти всичко. И ще сте се снимали на всяка от зашеметяващите точки по крайбрежието. А за спомен от нея може да си купите куп сувенири, с които местните търговци ще ви залеят.

Но и без покупки островът завинаги ще остане в сърцето ви – топъл, красив, романтичен.

Приятно пътуване!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм