Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

„Елит Петрол” отмъкнат в последната секунда

С пълномощно от квесторите особения залог на предприятието в полза на КТБ е заличен

След скандала с преоформените индивидуални депозити в КТБ, отново под носа на държавата, квесторите на фалиралата КТБ са заличили учредените в полза на банката обезпечения на „Елит Петрол” и то само ден преди да влязат новите синдици.

Цветан Василев и ортакът му Гриша Ганчев не спират да пързалят държавата, въпреки твърденията на банкера-беглец, че всички били „в заговор” срещу него, а той бил света вода ненапита.

Ето хронологията на поредния скандал около отмъкването на „Петрол” от активите на КТБ и то с дейното участие на бившите вече квестори : На 16.03.2015 г. в Народното събрание са внесени за разглеждане промените в Закона за банковата несъстоятелност, които позволяват на временните синдици да издирват имущество придобито с пари на банката и да развалят сделки. На 18.03.2015 г. промените са гласувани от народните представители. На следващия ден обаче – 19.03.2015 г., квесторите Лютов и Костадинчев дават изрично пълномощно на дългогодишния юрисконсулт в КТБ и доверен човек на Цветан Василев – Емил Събев (работил в КТБ преди затварянето й, а очевидно продължил да работи там и след 20.06.2014г.), да заличи първия и втория по ред особен залог на търговското предприятие на „Елит Петрол”, учредени в полза на КТБ, както и да заличи ипотеки върху недвижими имоти и особен залог на движими вещи и вземания. Все обезпечения, предоставени от „Елит Петрол” в полза на банката. Събев още същия ден дава нотариално завереното си съгласие обезпеченията да бъдат заличени и това става факт в Търговския регистър на 24.03.2015г.

Така третият по ред особен залог става първи – той е учреден в полза не на кой да, а на дружеството, контролирано от Гриша Ганчев – „Кристъл Асет Мениджмънт”.

Гриша Ганчев също не си губи времето – на 24.03.2015 г. адвокатът му подава искане по партидата на „Елит Петрол Ловеч” ЕАД (в което дружество междувременно са апортирани всички бензиностанции на „Елит Петрол” – над 160 в цялата страна) за учредяване на особен залог върху търговското предприятие и на „Елит Петрол Ловеч”, пак в полза на „Кристъл Асет Мениджмънт”.

С тези хватки, само за няколко дни „Елит Петрол” окончателно е отмъкнат от тандема Василев – Ганчев. Срещу прихващане на задълженията на „Елит Петрол” (дъщерно дружество на „Петрол”) са освободени основните активи на „Петрол” – всички бензиностанции в страната, въпреки че другите дружества от групата на „Петрол” продължават да бъдат и към момента едни от най – големите длъжници на КТБ. И това квесторите Лютов и Костадинчев знаят най – добре от всички. Знаят също, че съгласно преходните разпоредби на Закона за банковата несъстоятелност действието на извършените прихващания е спряно по силата на самия закон.

На 25.03.2015 г. СГС, по искане на Фондa за гарантиране на влоговете, съдът назначи временните синдици, а предния ден измененията на Закона за банковата несъстоятелност са публикувани в Държавен вестник и влязоха в сила. Твърде късно – схемата вече е финализирана и то с услужливата подкрепа на квесторите, освободили обезпеченията на КТБ само ден, преди прекратяването на квестурата.

След преоформянето на индивидуалния депозит на Иван Костов и изплащането му от Фонда за гарантиране на влоговете, дали и за освободените активи на „Елит Петрол” квесторите ще продължават да твърдят, че всичко е законно. Дали е законно или не ще решават компетентните органи, но най – малкото е ненормално и в ущърб на интересите на държавата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.