Молбите за детски градини във Варна са по-малко от свободните места

За първи път във Варна молбите за влизане в общински забавачки са по-малко, отколкото обявените свободни места. Това съобщи шефката на общинската просветна дирекция Лилия Христова след финала на кампанията за прием на заявления за кандидатстване в първите групи на детските градини.

Резултатите показват, че от 1 април до 8 май документи са подали родителите на 2127 хлапета от общо 3702, родени през 2012 г. във Варна. За тях са предвидени 2328 места - с 201 повече от депозираните в електронния регистър молби.

За разлика от минали години, когато след първото класиране оставаха вакантни бройки предимно в крайните квартали “Владиславово” и “Аспарухово”, сега излишък ще има и в най-големия район “Приморски”. След като там бяха построени филиалите “Жирафче” и “Бисерче”, 16-те градини могат да приемат 812 тригодишни деца.

Справка на дирекцията показва, че молбите за “Приморски” са 775. Най-много свободни места се очертава да останат в “Младост” и в “Аспарухово”, а във “Владиславово” мераклиите са 7 по-малко от вакантните бройки. Единствено в централния градски район “Одесос” търсенето все още е по-голямо от предлагането. Причината е, че там са разположени само 9 от 52-те общински забавачки. В тях ще влязат 438 деца от набор 2012, докато подадените заявления са 517.

Класирането ще стане на 29 май. След него родителите на неприетите хлапета ще избират измежду вакантните места в целия град. На първи тур за удобство те посочват четири желани забавачки от района по местоживеене.

“Места има за всички”, каза Лилия Христова. Тя призова родителите да не робуват на правилото, че градината трябва да е на една крачка от дома и посочи, че почти няма голям европейски град, в който децата да влизат веднага в евтина забавачка. Във Варна допреди 2 г. зад борда оставаха по над 700 тригодишни деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони