Застраховка „Дом” - от 3 стотинки на ден

В бъдеще държавата няма да изплаща нито стотинка за възстановяване на домовете на пострадалите при природни бедствия, ако не са социално слаби. И за бедните обаче има условие - да живеят в законно построена сграда. Затова най-разумната превенция е застраховката на дома.

Справка за цените на застрахователните компании показа, че полица за защита от бедствия като земетресения, наводнения и горски пожари не е никак скъпа.
Цените започват от 10 лева годишно и достигнат до около 300 лева. Това значи, че срещу близо 3 стотинки на ден можете да получите минимална защита на дома.

Повечето полици се предлагат и на разсрочено плащане.
Според бранша обаче най-ниската цена не винаги е най-изгодна, защото в случай на сериозно бедствие не се покрива цялта щета, а само до предварително определена сума. Размерът на премията зависи от редица фактори, сред които видът на застраховката, стойността на имуществото, предпочетените покрити рискове, тип на строителството и земетръсност на зоната.

”Застраховката за срок от една година на жилището и имуществото в него за гарсониера от 45 кв. м, намираща се в София, Варна или Пловдив при избор на най-обширния пакет покрити рискове ще струва 49, 76 лева”, разясниха от ЗАД ”Уника”.

Стартовата цена на ”Лев инс” за защита срещу наводнения и природни бедствия е 10 лева на година и покрива щети за 10 000 лева, а при полица от 36 лева покритието достига до 50 000 лева.

В ЗАД ”Дженерали” цените на имуществените застраховки срещу бедствия варират от 13 лева до 330 лева, в зависимост от застрахователната сума на движимото и недвижимото имущество и рисковото покритие.

”Клиентът сам може да формира цена и покрития съобразно индивидуалните нужди и възможности. Например апартамент на физическо лице с размер 85 кв. м в София със застрахователна сума от 150 000 лева, с включени допълнително покрития по рисковете: наводнение вследствие на природни бедствия и буря, ураган, падане на дървета и клони в резултат на буря или градушка, проливен дъжд, натрупване на сняг или лед, би струвала 129, 59 лв. на година”, обясниха от ”ЗАД ”Дженерали”.
В ЗАД ”Алианц” цените на имуществените застраховки започват от 21 лева.


2 месеца безплатно или 45% отстъпка


Слабата популярност на имущественото застраховане у нас е причина много от дружествата да предлагат полици на промоция. Според статистиката над 90% от домакинствата в България притежават собствено жилище, като едва 9% от тях са го застраховали.

Сред промо офертите, от които могат да се възползват желаещите да се застраховат, са „плащате за 12 месеца, а получавате застрахователно покритие за 14 месеца”, „до 45% отстъпка при сключване на имуществена застраховка” и „40% отстъпка от застрахователната премия на втората застраховка на имота” тази оферта важи например за втора полица срещу влизане с взлом.

Застрахователите са въвели автоматично уведомяване по електронна поща и SMS за падежи на застрахователни премии и предстоящи подновявания на полици, за онлайн заплащане на вноски. Друга онлайн услуга е заявяване на щети чрез мобилно приложение.

Едно от най-големите улеснения при сключването на повечето полици за щети от природни бедствия е, че застрахователят не прави оглед на имота и опис на имуществото.

Базовата полица e за земетресения

Според застрахователите у нас рискът от земетресение е един от най-сериозните, защото страната ни се намира в силно сеизмичен район. Затова и базовите варианти на застраховките за дома включват само щети, причинени от земетресение. Като разширени покрития могат да се добавят и други рискове, освен това с някои клаузи могат да се покрият и разходи за ограничаване на вредите в случай на бедствие, например за отстраняване на развалини и за настаняване в хотел, докато трае ремонтът на жилището.

„Важно е да се знае, че няколко основни риска, е желателно да бъдат включени взастрахователната полица. Това са буря, ураган, градушка, проливен дъжд, натрупване на сняг и лед, наводнение вследствие на природни бедствия, щети от падащи дървета, клони и други обекти в следствие природни бедствия, свличане и срутване на земни маси. Друга важна клауза покрива риска от земетресение. Този риск не се случва често, но когато се случи, последствията и щетите са огромни”, обясниха експертите от ЗАД „Дженерали”.

Според застрахователите от ЗАД „Алианц” характерното при различните видове имуществени полици за бедствия е, че при тях застрахователните рискове са приблизително еднакви. Разликите са основно в начина на определяне на застрахователната сума.

Традиционен продукт е този, покриващ щети от пожар, природни бедствия, тръбопроводна вода.

„В основното покритие на застраховката са включени щети и загуби вследствие пожар, последиците от гасенето на пожара, удар от мълния, експлозия или имплозия, удар от летателен апарат, части от него или товара му. Включени са и щети, причинени от природни бедствия като буря, градушка, проливен дъжд, наводнение, тежест при естествено натрупване на сняг и лед, замръзване, падащи дървета, клони и други”, казаха от „Алианц”.

При сключването на имуществена застраховка е важно човек да внимава какви бедствия ще включва полицата му, каква е застрахователната сума, която би получил при щета и дали се застрахова целия имот или определена площ от него.
Обичайно застрахователните суми, които се покриват при щета нанесена от природно бедствие, са до 120 000 лева.

Самият имот, който може да се застрахова с една полица, често не може да е по-голям от 160 кв. метра РЗП. По закон обезщетенията се изплащат в рамките на 14 дни след установяване на размера на щетата и предоставяне на всички необходими документи от клиента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари