Спецпрокуратурата внесе за втори път в съда обвинителен акт срещу Гриша Ганчев заради захарната афера

На 8 май Специализираната прокуратура внесе за втори път в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу десет участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система (избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери) и ръководена от Гриша Ганчев. Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Това съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Фокус".

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември 2014 г., съдебното производство обаче бе прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Посочените от съда нарушения са отстранени от прокуратурата, като обвиненията срещу участниците в групата остават непроменени. На Гриша Ганчев са повдигнати три обвинения: 1. като ръководител на ОПГ (по чл. 321, ал.3, пр.2, т.1, вр.ал.1, пр.2 от НК); 2. за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на „Литекс Комерс“ АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури съгласно чл. 113 ал. 1 от ЗДДС и затаят истина в подадени пред ТД „ГДО“ НАП София справки-декларации (престъпление по чл. 255, ал.3, вр. ал.1, т.2, пр.2 и т. 3, пр.1, вр.чл.26, ал.1 вр.чл.20, ал.3, вр.ал.1 от НК); 3. за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов (чл. 144, ал.3, пр. 1, вр. ал.2, вр.ал.1 от НК). На осем лица – Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на „Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в ОПГ (по чл. 321 ал. 3 пр.2 т.2 вр.ал.2 от НК) и за данъчни престъпления (по чл. 255 ал.3 вр. ал.1, т.2 пр.2 и т. 3, пр.1 вр.чл.26 ал.1 вр.чл.20 ал.2, вр.ал.1 от НК). За участие в ОПГ е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов (по чл. 321 ал. 3 пр.2 т.2 вр.ал.2 от НК).

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на „Литекс Комерс“ АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи. Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Разследването установи, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини