Прокуратурата разследва квесторите в КТБ

Днес, 11 май 2015г., Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в „Корпоративна търговска банка“ АД - Елена Костадинчев и Станислав Лютов (престъпление по чл. 219 ал.4, във вр. с ал.3, вр. с ал.1 от НК). Това съобщиха от Прокуратурата.

Разследването срещу тях е за това, че в периода месец ноември 2014г. до 26.03.2015г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка „КТБ“АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност. Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини