Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Сергей Станишев: Никой не бива да разиграва етническата карта в Македония

Никой не бива да разиграва етническата карта в Македония, това е много опасно. Отговорност на правителството там е да не допуска подобни събития. ПЕС следи ситуацията отблизо. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на съвместна конференция на ПЕС и БСП – „Балканите – прогресивна визия за общо бъдеще“.

По думите му през последните месеци Македония е засегната от много дълбока политическа криза и това е следствие на управлението, основано на недемократични принципи и медиен контрол. „В крайна сметка обществото реагира по краен начин на случващото се. Всички сме разтревожени от нестабилността там. Тероризмът е предизвикателство, а ЕС има своите отговорности за стабилността, за отстояването на мира и добрите отношения между различните етноси в страните от региона“.

Той обясни още, че не е важно кой е на власт и кой в опозиция, а как се развива държавата Македония, както и спазването на законите, европейските ценности и независимостта на медиите там.

Сергей Станишев припомни, че по време на първата балканска конференция в София настроението е било по-оптимистично. Тогава Словения беше пълноправен член на ЕС, а България и Румъния водеха последните преговори по присъединяването си. „През 2005 г. Европа изглеждаше много по-различно, имаше икономически растеж, както и положително отношение към разширяването на Съюза. Днес ситуацията е много по-сложна. След присъединяването на 13 държави умората от разширяването започна да нараства в много от европейските страни“.

Според него само европейското членство на страните от Западните Балкани може да донесе социален прогрес и просперитет на хората в тези държави и добави, че ПЕС следва линията на разширяването на ЕС. „Вярваме че продължаването на този процес е наше историческо задължение. Г-н Юнкер заяви, че няма да има нови държави-членки в Съюза през идните 5 години. Според мен това е грешка. Ние смятаме, че когато изпълнят критериите, държавите трябва да имат възможност да влязат в ЕС. Присъединяването се постига не чрез изкуствени графици, а на базата на конкретни критерии и постижения.“

Президентът на ПЕС заяви, че пред държавите от Западните Балкани предстоят редица предизвикателства, сред които икономическата криза и безработицата сред младежите.
На Конференцията присъстваха председателят на БСП Михаил Миков, зам.-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Кнут Флекенщайн, държавният секретар на Министерството на труда на Румъния Йоана Казаку, председателят на Демократическата партия на Сърбия Боян Пайтич, зам.-председателят на Социалдемократическия съюз на Македония Радмила Шекеринска, международният секретар на Унгарската социалистическа партия Вилмос Сабо, депутати-социалисти от Хърватия – Каролина Леакович, Черна Гора – Тарзан Милошевич и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.