Строителството на жилищни комплекси живна

Преди дни правителството подписа меморандум с турския инвеститор „Гаранти Коза“ за подкрепа на проекта му за изграждане на „Гран Каньон София“. Комплексът от хотелски, офисни и жилищни сгради, разположен в столичния комплекс „Младост“, бе замислен още през 2011 г., когато инвеститорът закупи и обедини няколко терена в района, но до стартиране на строителството се стига чак сега, 4 години по-късно.

„Гран Каньон“ обаче е само един от многото примери за проекти за ново жилищно строителство, които са били замразени в първите години на кризата, но биват размразени през 2014-2015 година. До новата ситуация се стигна след като цените на жилищата спряха да се понижават, а на пазара се усети определен недостиг от нови съвременни жилища.

Сред примерите e строителството на мащабния жилищен комплекс „Уинслоу Гарден“ в столичния квартал „Манастирски ливади-изток“. Той бе замислен през 2007 г. като комплекс с 440 жилища в ниски блокове в паркова среда. Година по-късно инвеститорът – инвестиционното поделение на „Дойче Банк“ RREEF, се похвали с предварителни договори за около 60% от апартаментите. През 2009 г. обаче финансирането спря и нито една сграда не бе довършена.

Размразяването на проекта стана възможно миналата година, след като чрез серия от сделки дружеството инвеститор бе придобито от „Юнион Асетс“, част от „Юнион Груп“.

Други подобни жилищни проекти кризата завари на определен етап от изграждането им. В тях има доста построени и продадени апартаменти, в които живеят хора, но капацитетът на комплексите е бил доста по-голям по замисъл и сега идва времето на довършването му. Такъв е случаят със затворения комплекс „Флора парк“, който също се намира в „Манастирски ливади изток“ и от който вече са построени и населени 7 сгради. Той получи отличието „Сграда на годината“ за 2014 г. Дело е на „Сити Хоум Парк“, строително-инвестиционна компания, част от „МВФ Холдинг“.

Трети казус са жилищните комплекси, за които преди кризата предприемачите само купиха терените, но така и не посмяха да почнат да строят заради драстично спадналия пазар. Такъв е случаят с „Резиденшъл Младост“, дело на „Агора София 2“, дружество, което се притежава от испанската инвестиционна компания „Via Celere“. То притежава от 2007 г. имот в „Младост“, но строителството на комплекса започна през октомври миналата година.

Той включва три сгради с общо 162 апартамента, които ще бъдат довършени изцяло в рамките на три години. Най-вероятно първата сграда, чието строителство започна, ще бъде с акт 16 през 2016 година.

Напоследък се размразява строителството не само на жилищни комплекси, а и на единични жилищни сгради, показва статистиката. В столицата ръстът при новото жилищно строителство през първото тримесечие на 2015 г. е внушителните 96,87% на годишна база, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции. Година по-рано ръстът беше 18,92%.

Увеличение се отчита и при завършените през този период жилищни сгради. През 2014 г. например обемът на пуснатите в експлоатация нови жилищни сгради в цялата страна е 2,4 млн. квадратни метра. За сравнение през рекордната 2008 г. у нас са били завършени 6,5 млн. квадратни метра ново жилищно строителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти