КНСБ писа 3,5 на правителството

Ръководството на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на правителството на Бойко Борисов. Шефът на синдиката Пламен Димитров обясни в понеделник във Велико Търново, че успехът на кабинета може са повиши, ако управляващите реформират съществено и качествено секторите образование, пенсионна система и здравеопазване.

От КНСБ настояват за по-късно пенсиониране на полицаи и военни. Синдикалистите предлагат въвеждане на категоризация на труда по примера на останалите сфери.

"Темата ще бъде обсъдена и на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сряда", коментира Пламен Димитров.

Той допълни, че от КНСБ са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда и свързаните с него подзаконови нормативни актове. Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано. Димитров уточни, че така колективните трудови договори ще имат много по-голямо приложение.

"Искаме да се промени договарянето на минималната работна заплата /МРз/ на национално ниво", заявиха синдикалистите. Те предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката. Според инициаторите е редно долната граница на МРЗ да е 125% от прага на бедността, а горната да е 50% от средната работна заплата. От Конфедерацията настояват и за промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини