Краевед сезира прокуратурата за продажба на земи с паметници на културата

Краевед от великотърновското село Витринци сезира главния прокурор, президента, премиера и още множество институции за неправомерни продажби на земи осеяни с паметници на културата, наизследвани артефакти и останки от времето на траките.Руси Димитров от години проучва историята на селата Ветринц, Балван, Гостилица и други.

"Има нарушения на законодателството и в частност Закона за културното наследство.Вместо да бъде дадена оценка за всеки обект, цели местности са продадени", гневи се Димитров.

Като пример той посочва старото кметство на Ветринци, което е една от най-старите сгради в община Велико Търново. "В нея са немирали убежище останалите живи от четата на Поп Харитон и Бачо Киро,вклчително самият Бачо Киро и Христо Караминков.Сградата е била продадена с мотив, че е "изоставена", обяснява пенсионерът.

Според Руси Димитров изключително скандален е случаят с прочутата с старинните си находки местност Стари Балван.

"Имотът вече е собственост на частна фирма и е заграден", казва краеведът.

Като доказателство за наличието на археологически находки той се позовава на писмени сведения, правени навремето от изследователя Карел Шкорпил. "Пътешественикът, който сам е проучвал старините на България е отделил над 10 страници описания и впечатления от тази местност.Районът е частично проучван от археолози преди 25 г, но заради липса на пари, дейностите са спрени", реди Димитров.

Въпреки това обаче намерените останки са описани.Според учените в същата местност е имало тракийско селище, както и крепост от времето на императиор Юстиниан.Карел Шкорпил дори е изготвил карта на местността "Стари Балван".

Руси Димитров се надява прокуратурата да реагира на сигнала му. "Да изтъргуваш този терен е равносилно да продадеш крепостта Царевец или древноримския град Никополис ад Иструм", подчертава краеведът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони