На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Краевед сезира прокуратурата за продажба на земи с паметници на културата

Краевед от великотърновското село Витринци сезира главния прокурор, президента, премиера и още множество институции за неправомерни продажби на земи осеяни с паметници на културата, наизследвани артефакти и останки от времето на траките.Руси Димитров от години проучва историята на селата Ветринц, Балван, Гостилица и други.

„Има нарушения на законодателството и в частност Закона за културното наследство.Вместо да бъде дадена оценка за всеки обект, цели местности са продадени“, гневи се Димитров.

Като пример той посочва старото кметство на Ветринци, което е една от най-старите сгради в община Велико Търново. „В нея са немирали убежище останалите живи от четата на Поп Харитон и Бачо Киро,вклчително самият Бачо Киро и Христо Караминков.Сградата е била продадена с мотив, че е „изоставена“, обяснява пенсионерът.

Според Руси Димитров изключително скандален е случаят с прочутата с старинните си находки местност Стари Балван.

„Имотът вече е собственост на частна фирма и е заграден“, казва краеведът.

Като доказателство за наличието на археологически находки той се позовава на писмени сведения, правени навремето от изследователя Карел Шкорпил. „Пътешественикът, който сам е проучвал старините на България е отделил над 10 страници описания и впечатления от тази местност.Районът е частично проучван от археолози преди 25 г, но заради липса на пари, дейностите са спрени“, реди Димитров.

Въпреки това обаче намерените останки са описани.Според учените в същата местност е имало тракийско селище, както и крепост от времето на императиор Юстиниан.Карел Шкорпил дори е изготвил карта на местността „Стари Балван“.

Руси Димитров се надява прокуратурата да реагира на сигнала му. „Да изтъргуваш този терен е равносилно да продадеш крепостта Царевец или древноримския град Никополис ад Иструм“, подчертава краеведът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.