Солени глоби за банкерите

Глоба до 5 млн. евро заплашва банкерите, които не изготвят или не актуализират навреме планове за възстановяването на кредитните институции. Ако нарушението е извършено от юридическо лице, санкцията е 10% от нетния годишен оборот. Това предвижда законопроектът за преструктуриране на банки и инвестиционни посредници, публикуван на сайта на Министерството на финансите. Такива санкции ще може да налага и Комисията за финансов надзор (КФН), която ще отговаря за преструктурирането на инвестиционните посредници.

Същите солени санкции ще се налагат и за други нарушения. Например ако банкерите не съдействат на БНБ при изготвянето на плановете за преструктуриране, с които ще е ангажирана централната банка. Ако регулаторите не бъдат уведомени за предоставена парична подкрепа в рамките на дадена финансова група. Те ще важат и в случаите, при които ръководството на даден холдинг не уведоми БНБ или КФН, че някое от дружествата в групата е в неплатежоспособност или може да изпадне в неплатежоспособност.

В случай че може да се определи каква е реализираната печалба или избегнатата загуба в резултат на тези нарушения, глобата ще бъде до двойния размер на загубата или печалбата от тези действия. Законопроектът предвижда още, ако нарушителят е член на управителния съвет на банката или заема висш ръководен пост, да му бъде наложена временна забрана да заема длъжности в кредитни институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес