270 000 от работещите в България получават минималната заплата, броят им расте

Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата (МРЗ), съобщи във Велико Търново президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в
България Пламен Димитров, цитиран от БНТ.

По думите му 270 хиляди души получават минимална работна заплата, което е 11,6 процента от всички наети по трудово-правни отношения у нас към момента. По данни на Института за социални анализи към КНСБ, средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 година.

Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на МРЗ на национално ниво, посочи Димитров. От организацията предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.

“Искаме долната граница на МРЗ да е 125 процента от прага на бедността, а горната да е 50 процента от средната работна заплата”, каза президентът на КНСБ. Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда. От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес