Столът ли е пиян, или аз?

Мокрият чадър може ли да ни остави сухи, или пък четката да мие зъбите без паста. А защо не да спиш на ръката си? Дизайнът може да провокира, нали? Точно дизайнери са намерили отговори на въпросите с въображение и умения и продължават да ни изумяват с решенията. Преди време британският изобретател и авиационен инженер Дженън Казим (60 г.) се замислил дали има начин мокрият чадър да не ни прави и нас такива, когато го затваряме. Така се ражда “КАЗбрела”. Изобретението е невероятно хитро и просто - чадърът се отваря наобратно, т.е. когато е мокър, няма риск при затваряне капките да се стекат върху нас, защото ги задържа в себе си. Според Казим има и купища други предимства. Например при отваряне на улицата няма да извадиш очите на околните, а при качване или слизане от кола можеш до последно да държиш чадъра си отворен.

На много от нас се е случвало да изпитат нужда да подремнат дори и за 5-10 минути, пък било то и на работното място. Да не говорим, че при дълги пътувания или чакане за самолет, автобус, влак също има вариант за по-кратък или по-дълъг сън. Това провокира испанското дизайнерско студио Kawamura-Ganjavian да направи още една версия на своята пътническа възглавница Ostrich Pillow, или щраусова възглавница. Новият вариант е за хора, които обичат да подремват с помощта на ръцете си.

Замисляли ли сте се как се чувстват хората в нетрезво състояние, когато се опитват да балансират върху стол? Над темата работил дизайнерът Михаел Кушнер. Идеята му хрумнала веднъж, когато седейки в бар, наблюдавал точно такива хора. И решил да пробва сам. Така създал стола “Скоки”, който имитира усещането за поклащане. И тук идеята е изключително проста, но уникална - Михаел поставя краката на стола върху пружини. Кушнер е сигурен, че изобретението му насистина е забавно и за възрастни, и за деца, но подчертава, че “Скоки” може да е изключително полезен за укротяване на хлапета, които са неспокойни и мърдат много по време на хранене.

Понякога се случва да забравим, че пастата за зъби вкъщи е свършила. Е, това не би блило проблем, ако притежаваме японското изобретение “Мисока”, което значи “Последен ден в месеца”. Четката на Yumeshokunin дава възможност зъбите да се мият без паста, защото е покрита с минерални нанойони. По време на търкане те отиват в зъбния емайл, отделят от него бактериите и го покриват със слой, който не позволява разпространението им благодарение на тънкия слой минерали. Разбира се, зъбите стават чисти и блестящи.

Финландският дизайнер Симо Лахтинен показва как настолната лампа може да е гъвкава, лесно преносима и с прекрасен изчистен дизайн. Всичко това е превъплътено в SIVU. Можем да я нагласяме както си искаме, защото е от две еднакви половини, направени от дърво и съединени помежду си с малко кожа. Осветителната част е от светлодиоди, поставени зад леко матово стъкло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл