Митов: Запазването на териториалната цялост на Македония е важно за България

Политическата стабилност на Република Македония и запазването на териториалната й цялост са особено важни за България. Това заяви министър Даниел Митов в телефонен разговор днес с македонския си колега, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Припомняме, че 8 полицаи и над 40 терористи бяха убити при сражения в Куманово.

От своя страна, Никола Попоски информира българския външен министър за актуалната ситуация в Република Македония.

Министър Митов отбеляза, че липсата на диалог с опозицията създава политически вакуум, който води до нестабилност, от която се възползват елементи и групи, които целят дестабилизация на Македония. В условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите, заяви още той.

Българският външен министър подчерта спешната необходимост от възстановяване на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната. То трябва да гарантира прозрачно разследване на случилото се в съответствие с европейските стандарти.

Министър Даниел Митов категорично подчерта ключовото значение на запазването на гражданския и етническия мир в Република Македония. Той увери своя македонски колега, че България е готова да даде своя принос за това както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.

Даниел Митов изрази пред Никола Попоски искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите при операцията в гр. Куманово полицаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини