Колумбия ще стане първият „глобален партньор“ на НАТО от Латинска Америка

Шест души са ранени при сблъсъци в мигрантски лагер на остров Лесбос

Мария Захарова: Следствието по полет МН17 игнорира данните на Русия

Путин: Великобритания обвинява Русия „във всички смъртни грехове“

Тръмп смята, че срещата със Северна Корея все пак може да се състои

Днес е Черешова задушница, почитаме паметта на починалите

Ученик откри стрелба по време на изпит в Индиана, обезвреди го учител

“Левски” през 2017/18: Седем стъпки към Десетата

На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Цачева в Лисабон: Европа да въведе мерки за масовите миграционни потоци

Справянето с повишения приток на бежанци към страните от ЕС изисква ефективно прилагане на принципа на солидарност. По предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева този текст беше включен в заключителната декларация от Втората среща на високо равнище на председателите на парламенти от Съюза за Средиземноморието. Във форума, който се провежда на 11 и 12 май 2015 г. в Лисабон, участват 23-ма председатели на парламенти, съобщиха от пресцентър на НС.

Пред участниците в срещата Цецка Цачева посочи, че е необходимо Европа да въведе подходящи мерки и инструменти за справяне с масовите миграционни потоци. По думите й е необходимо да бъде предоставена специална подкрепа на държавите от ЕС, изправени пред голям приток на емигранти както по морски, така и по сухоземен път.

На форума беше обсъдено създаването на обща европейска политика за законната миграция с нови канали за легална миграция. Председателите на парламенти от Съюза за Средиземноморието дискутираха и възможностите за въвеждане на опростени закони и процедури за събиране на семейства, за по-голяма гъвкавост на процедурите по издаване на работни визи и за повишаване на обществената осведоменост за възможностите за отпускане на стипендии на мигранти – студенти, изследователи и преподаватели.

Основната тема на Втората среща на високо равнище на председателите на парламенти е имиграция, убежище и права на човека в Евросредиземноморския регион. На форума изказвания направиха председателят на Сената на Италия Пиетро Грасо, президентът на НПО „Ганди” Алганеш Фесаха и председателят на Камарата на депутатите на Италия Лаура Болдрини. Председателят на Асамблеята на Португалия и председател на Парламентарната асамлея на Съюза за Средиземноморието Мария да Асунсао Ещевеш откри срещата, а заключително изказване направи министър-председателят на Португалия Педро Пасос Коельо.

На 11 и 12 май 2015 г. в Лисабон се провежда 11-ата Пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието. В сесията участват ръководителят на българската делегация в Асамблеята Станислав Анастасов и членовете на делегацията Светлана Ангелова и Атанас Мерджанов.

Асамблеята на Португалската република пое председателството на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието на 9 февруари. Дневният ред на португалското председателство е с акцент върху миграционната политика.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.