Инфраструктурата в Аксаково уредена за 30 години напред

Аксаково вече има напълно изградена канализационна и водопроводна мрежа. Това стана възможно след изпълнението на проекта “Подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води”, който общината завърши успешно по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС).

Във вторник, когато бе официалното откриване на новата придобивка, кметът на града Атанас Стоилов заяви, че проектът е осигурил общината за 30 години напред по отношение на инфраструктурата. Положените нови тръби са с обща дължина около 30 км, което е с 30% повече от необходимото за Аксаково в момента. Прокарана е инфраструктура и в районите, които са предвидени за развитие на града.

Министърът на околната среда Ивелина Василева, която участва в церемонията, похвали общината, че завършва проекта без финансови корекции и забавяне, което не може да се каже за повечето съоръжения, които се строят по ОПОС. Освен това Аксаково е спестило на европейския данъкоплатец близо 2 млн. лв., като е постигната цена от 11,5 млн. лв. за строителството, при заложени 13,4 млн. лв.

В рамките на проекта е реконструирана съществуващата канализация за битова вода, положени са нови тръби с по-голям диаметър. Изградена е и дъждовна канализация, както и нова канализация за битова вода по улиците, където досега не е имало такава или не е функционирала. Старият водопровод е изключен от работа, изградени са нови водопроводни и канализационни отклонения за имотите, попадащи в обхвата на задачата.

Освен повишаване на качеството на питейната вода, с реализирането на проекта са елиминирани и загубите по водопроводната мрежа, което е от изключително значение, допълни министър Василева.

Тя похвали Аксаково и за друг проект по програма “Околна среда”, където общината е водеща - изграждане на регионалната система за битови отпадъци. Василева смята, че депото в Аксаково ще бъде сред обектите от този тип, които ще бъдат завършени до края на настоящия програмен период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони