Трай, бабо, за хубост

"Божествената красота е наистина тежко бреме!" са думи на канадската писателка Маргарет Атууд. Ами, честно да си кажем, права е жената! Да не ни е лесно всеки ден да изглеждаме добре? Да не говорим за болезнените целулитни масажи, за топенето на краката ни в аквариуми с мини пирани, изцеждането на собствената ни кръв и инжектирането на колагена в нея обратно на нужните места. Леля Пенка от третия етаж може да си мисли, че единствено сериозното ядене е разковничето за сияйна красота, но и аз, и вие знаем, че това съвсем не е така. Дори изобщо!

Последната козметична приумица се появи сред тийнейджърите. Момичета, та дори и момчета, започнаха да засмукват най-различни чаши, за да си уголемят устните без хирургическа намеса. Разбира се, тази нова мода може да доведе до катастрофални последици. Спукани капиляри, синини и дори разкъсани устни започнаха да изскачат в интернет, показвайки резултата от домашните интервенции. Откачените начини, чрез които се разкрасяваме в днешно време, обаче водят началото си от дълбока древност.

Aко от крокодил

Няма как да не сте чували за ваните пълни с мляко, в които се е къпала Клеопатра. Често срещана практика и днес, с малката разлика, че не всички разполагат със седемстотин магарета за целта. Но нека не забравяме и тайната съставка на египетската царица, а именно - крокодилска тор. Смятало се е, че тя помага за невероятно гладката й кожа. За да се неутрализира неприятната миризма, са се използвали розови листенца.

Истински животински солариум

Калните бани също не са от вчера. Древните гърци и римляни са гонили токсините от тялото си чрез тях, но, разбира се, с помощта на познатата ви вече съставка. Благодарение на нея са лекували всякакви болки, а също са поддържали и тена си.

Булшит!

В Индия кравата е свещено животно, убийството на което се смята за еквивалентно на това на свещеник. Затова не се учудваме, че именно изпражненията на млекодайното животно, смесени с урина, са използвани за лекуване на проблемна кожа и напукани пети.

Да те накъка славейче

Изпражненията влизат в употреба и днес. В Япония се предлагат процедури за лице, включващи ѕко от славей, оризови трици и вода. Ню Йорк също не остава по-назад, предлагайки същото, като цената на това "удоволствие" е 180 долара. Твърди се, че това е причината Том Круз да изглежда толкова млад.

Пиш-пиш-ман хубост

В последните години уринотерапията доби голяма популярност. Отдавна се знае за качествата й на полезен и лечебен продукт. В Древен Рим са я използвали за гаргара, смятайки, че тя освежава дъха и избелва зъбите. Но не своята собствена, а португалска. Тя била по-силна откъм полезни вещества. С оплешивяването са се справяли с отвара от менструална кръв, животинска мас и отново урина. В Древна Арабия дамите са потапяли косите си в камилска урина, а в средновековна Венеция - в лъвска, за да растат по-бързо, да са здрави и лъскави. В едно можем да бъдем сигурни - животните са били хранени и поени отлично.

С изобретателност към прогрес!

Освен животинските натурални продукти в човешката история са използвани и химически разкрасители, които са водили до увреждания и дори до смърт. Нефертити, също египетска царица, е използвала олово и глина, с които да подчертава очите си. Може да се каже, че тя е откривателката на очната линия. А за да подчертае скулите си, е използвала стрити на прах бръмбари. Кралица Елизабет I също е употребявала олово, забърквайки го с негасена вар, сяра и вода, за да поддържа червения цвят на косата си. Същата смес, но без сярата и варта, е ползвала за коламаска. През 1600 година дамите започват да мажат лицата си с пудра, съдържаща арсен.

Всички тези методи водили до гадене, рани, кървене и припадъци, понякога и до фатален край. През 20-те години на миналия век също се предлага козметика със съдържание на радиационни продукти, като се смятало, че те придават страхотен тен и блясък на кожата, поддържайки я млада и винаги сияйна. Днес тези практики ги няма, но са заменени от нови, които също могат да бъдат опасни и пристрастяващи. Всяка жена трябва да подчертава красотата си, но по разумен начин. Все пак трябва да внимаваме да не заприличаме на крокодилско ако!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл