Путин защити пакта "Рибентроп - Молотов": И Полша е била окупатор

Руският президент Владимир Путин защити сключването пакта „Рибентроп - Молотов“ през 1939 г., с който СССР и Германия се договарят за подялбата на Полша и други територии в Източна Европа. Това стана на пресконференцията с германската канцлерка Ангела Меркел в Москва в неделя.

Според Путин сключването на пакта целяло гарантирането на сигурността на родината му. Сталин се опитал да създаде антифашистки фронт, неуспешно. "След 1938 г., когато в Мюнхен бяха сключени определени договорки, някои политици смятаха, че войната е неизбежна", каза Путин и посочи, че е един от тях е Уинстън Чърчил. "Когато СССР разбра, че го оставят сам срещу хитлеристка Германия, той предприе крачки, за да не се допусне пряк сблъсък. И бе подписан този пакт "Молотов-Рибентроп", добави президентът.

Путин посочи, че и Полша била окупатор по силата на Мюнхенското споразумение от 1938 г. С него започна разкъсването на Чехословакия, а Полша взема част от Тешинска област, към която има претенции още от 1918-1920 г. През 1989 г. съветският парламент осъди пакта „Рибентроп – Молотов“, като до последно отричаше съществуването на протоколите.

Пред Путин Меркел нарече анексирането на Крим престъпно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят