Плашат България с изхвърляне от шаха, шеф на музей в Русия хвали Силвио Данаилов

Българската федерация по шахмат (БФШ) е била заплашена с изваждане от Международната централа по шахмат (ФИДЕ), става ясно от обръщение на Виринея Байрос - директор на частен музей в руския град Пятигорск. Тя опитала да организира турнир по шахмат и атакува яростно Кирсан Илюмжинов - шефа на ФИДЕ, защото отказал помощ. И сипе суперлативи за Силвио Данаилов, президент на БФШ и мениджър на най-добрия ни шахматист Веселин Топалов, който й съдействал.

„Изобщо не искахме да разгласяваме тази информация, но е така - потвърди Данаилов. - На някакъв турнир от ниско ниво хванали един българин да лъже и ни поискаха данни за него. Аз дори и името му не знам, а те искат координати... И след като не им предоставихме данни, които ние дори нямаме, те ни заплашиха. Смешно е, търсят отмъщение, защото съм опозиция и си изпускат нервите.“

За въпросния българин в БФШ знаеха, че е от клуба и е приятел на станалия скандално известен Борислав Иванов, който преди 2 години бе заловен на няколко турнира в опити за подсказване и после бе изключен от шахмата.

Байрос задава въпрос: „Кой позволява на Илюмжинов, който има репутацията на разрушител на традициите на древната игра, да решава да бъде или не, която и да е страна във ФИДЕ? Силвио Данаилов, за разлика от Илюмжинов и без негова помощ, издигна шахмата на достойно място. За кратък срок (2011-2015 г.) той организира големи турнири, дори и за световната титла, а един от главните проекти на Данаилов - „Шахмат в училище“, постигна исторически успех. Освен това Данаилов и Диего Салазар, президент на шахмата във Франция, се срещнаха с генералния секретар на ЮНЕСКО - Ирина Бокова, и получиха съгласието на експертите на тази престижна организация за разработка на проекта „Шахматът - недостижимо световно наследство на ЮНЕСКО“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт