Проф. Стив Ханке съветва: Банките с публични отчети (Обзор)

БНБ трябва да стане по-прозрачна и всеки месец да публикува финансовите отчети на банките. Това посъветва проф. Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд у нас, по време на конференцията „Финансовото образование за устойчива икономика“. В момента БНБ публикува надзорни данни за отделните банки всяко тримесечие.

“Прозрачността е изключително важна. Ако БНБ беше публикувала финансовите отчети на всички банки ежемесечно, нямаше да се стигне до този проблем”, каза той, като визира кризата с КТБ. Според Ханке БНБ действа много бавно в извличането на поуки и анализ на случилото се.

Той определи КТБ като “гнила ябълка”. “За БНБ това беше огромна грешка и провал”, каза още Ханке. Според него КТБ никога не е била банка, а “една измама”. На въпрос на журналисти дали има и други “гнили ябълки” в банковата система, финансистът обясни, че не може да даде отговор. Причината е липсата на достатъчно публична информация. Ако например за гръцките банки такава можело лесно да се намери, това не се отнасяло за нашите. Въпреки това Ханке е оптимист, че българските банки ще се справят достойно с предстоящия през 2016 г. стрес тест.

Финансистът отново разви тезата си, че България не трябва да приема еврото, защото това ще има катастрофални последици. “Би било огромна глупост да се влезе в тази зона. Без необходимата дисциплина ще се озовете в подобна ситуация като Гърция”, каза Ханке. Според него България изобщо не трябва да се отказва от валутния борд, който е осигурил стабилност на страната ни. Благодарение на него България ще е изложена на минимален риск при евентуални сътресения с Гърция, посочи Ханке.

Конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика” се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия Bulgaria on Air с активното участие на Investor.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес