Оцелял при катастрофа с петима убити: Със 140 км/ч на мастика (Обзор)

“Бутилка мастика си купиха и изпиха, а после и още една в бара в Червен брег. Там един ни черпи и с бира. Казвах им да не пият, те ми отвръщаха: “Ти ли ще ни кажеш, я си пийни и ти.” Това разказа вчера 18-годишният Светослав Росенов. Момчето оцеля по чудо само с фрактура на ръката при адската катастрофа в кюстендилското село Яхиново.

В неделя към 17,30 ч “Фолксваген Голф” с четирима младежи се обърна с висока скорост и се удари в бетонен стълб. На място загинаха шофьорът Емил Скоклев (18 г.) и спътникът му Мариян Джамбазов (19 г.). На тротоара бяха премазани две момчета - 15-годишният Илиян Гущеров и 16-годишният Ивайло Йотов, както и 41-годишната начална учителка от Кюстендил Елза Георгиева. В “Пирогов” с черепно-мозъчна травма е 17-годишният пътник в голфа Милчо Палкарски, син на полицай и учителка по английски в Дупница.

Светослав Росенов също пътувал с компанията в голфа. “Пътят беше хлъзгав. В един момент усетих, че се преобръщаме, и после всичко ми е като в мъгла”, разказа младежът. И добави: “Няма какво да крия, Емил беше пил. Караше с около 140 км в час.”

Според свидетели скоростта на голфа била още по-убийствена - стрелката на строшения скоростомер сочела 180 км/ч. Те разказват също, че от смачканата кола изпаднала и пластмасова бутилка от 0,5 л с домашна ракия, с която младежите се черпели.

Хората в Яхиново разказаха, че следобед на няколко пъти виждали черния голф да кръстосва с висока скорост по улиците. С него младежите ходили до селата Червен брег и Крайници. Празнували отминалия Гергьовден, когато не могли да се съберат.

„Всички тези деца аз съм ги кръщавал, на родителите на едното съм кум. Най-големият враг е алкохолът! Виждал съм какви ли не нещастия, но това не знам как ще го преживем”, каза вчера отец Георги Паликарски - архиерейски наместник на Дупница, който живее в Яхиново.

Втори ден с. Яхиново е в потънало в скръб. То е наричано селото на гурбетчиите, тъй като от 3000 жители 1000 работят в Европа и САЩ. 18-годишният Емил Скоклев, който карал голфа, след две седмици трябвало да е абитуриент. Имал книжка от два месеца, която още не бил взел от КАТ. Момчето само си събрало пари, за да си купи колата. Емил работел по ниви и по строежи - носел тухли и вар. Другият загинал от голфа - Мариян Джамбазки, следвал педагогика в София. Родителите му работели в Чехия. В събота - ден преди трагедията, си заминали. Местни хора разказват, че по главната улица на Яхиново джигити и бабаити карат като на гонка. Сещат се за поне 6 тежки катастрофи за последните 3-4 години.

20 произшествия със 7 загинали и 27 ранени са станали в денонощието до 7 ч сутринта в понеделник, съобщиха вчера от КАТ. От началото на годината жертвите на пътя у нас са 213, с 10 повече от същия период на м. г.

Борисов: Да обявим война на джигитите на пътя!

“Да обявим война на джигитите на пътя. Като видиш някой да кара опасно, звънни или застани пред колата му. Майка му ще се сърди, че си му навлякъл неприятности, но ще му спасиш живота.” Това призова вчера премиерът Бойко Борисов.

“Не може цяло село да гледа как едни карат като луди и да не направи нищо. Ако се бяха обадили в КАТ, сега петима млади хора щяха да са живи”, каза още премиерът.

“Не можем да гледаме така и да го приемаме. Не може това да е истина и да чакаме да дойде 24 май, за да преброим загиналите абитуриенти”, заяви министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини